Ministr zemědělství Jakub Šebesta se zúčastnil včerejší schůzky skupiny 22 zemí EU

Na včerejším neformálním jednání ministrů zemědělství skupiny 22 členských států v Paříži, diskutovali ministři o budoucnosti evropského zemědělství zejména pak o nutnosti Společnou zemědělskou politiku přizpůsobit tzv. novým výzvám. Hostitelem jednání byl francouzský ministr zemědělství Bruno le Maire.

Cílem schůzky bylo diskutovat o budoucnosti evropského zemědělství, která bude i důležitým tématem nadcházejícího španělského předsednictví. Jednání se zabývalo kromě jiného potřebou nově definovat rámec Společné zemědělské politiky nutností přizpůsobit ji tzv. novým výzvám, jako je např. klimatická změna a nalezení alternativních energetických zdrojů, a v neposlední řadě i budoucí podobou přímých plateb.

"Diskuse volně navázala i na debatu o budoucí podobě přímých plateb po roce 2013, která byla naposledy projednávána za českého předsednictví v červnu letošního roku v Brně. Z pohledu nových členských zemí jde o zásadní téma, kterému se dlouhodobě věnujeme", řekl ministr Šebesta.

Francouzský ministr zdůraznil, že jednání skupiny je zcela transparentní a je otevřené dalším členským zemím. Diskuse potvrdila přesvědčení většiny zemí EU, že evropské zemědělství je strategický sektor, který si zaslouží ambiciózní společnou politiku.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info