Psovi jen psí, kočce zase kočičí

Ve snaze popřát o Vánocích domácím mazlíčkům, pejskovi nebo kočce, něco dobrého, není nejvhodnější nabízet jim lidskou stravu. Je dobré si uvědomit, že lidské jídlo je zpravidla kořeněné a osolené, a to může psovi i kočce způsobit zdravotní problémy. Ne, že by to zvíře nesnědlo a jistě by si pomlaskávalo, ale to špatně.

Veterinární lékaři by jistě dovedli vyjmenovat spoustu případů, kdy řešili zdravotní problémy psů nebo koček. A jistě by se daly zmínit například problémy s klouby, které mají na svědomí právě soli v nesprávné krmné dávce.

Pokud už, tak je možné při přípravě masitých jídel dát několik kousků stranou a nabídnout je buď syrové, anebo vařené. Zkušený chovatel ví, že kočce je možné nabídnout hovězí, vepřové nikoli, zejména kvůli tučnosti. Psovi též raději libové hovězí. Dobrá je i syrová ryba, sladkovodní i mořská. V žádném případě není vhodné předkládat zbytky z lidského talíře.

Samozřejmě se chovatelé setkají s tím, že zvíře doma něco nepozorovaně hbitě „uloupí“, pes kus uzeniny, nebo kočka rozinku, ale mělo by jít o výjimku.Na trhu je široká nabídka zvířecí krmě, konzervované, sušené i různých speciálních dobrůtek. Tyto potraviny jsou nejen zdravotně nezávadné, ale obsahují přesně to, co zvířata ke zdravému vývinu i životu v dospělosti potřebují. V nabídce je krmení pro mladé, pro dospělé, pro březí samice, je opravdu z čeho vybrat.

Je také dobré připomenout, že pod vánočním stromkem číhají na domácí zvířátka i nebezpečí v podobě různých provázků, tkaniček a igelitových pytlíků. Na to je také třeba dát pozor, aby je zvířata nepozřela, popřípadě se nezamotala a ve zmatku se třeba neporanila anebo se v plastovém pytlíku nezadusila.

Zkrátka zvíře se stále chová trochu jako dítě. Je stále třeba je sledovat, co jí a s čím si hraje.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info