Mrkev koupíte v automatu jako coca-colu

Přijdete k automatu, vhodíte několik mincí a místo coca-coly vypadnou třeba okurky. Čtete dobře, skutečně okurky. Firma, která vzbudila pozornost svými automaty na mléko, hodlá rozšířit pole působnosti.

Chce zemědělcům nabídnout způsob, jak co možná největší množství svých produktů dostat přímo ke spotřebiteli, a to bez supermarketů či jiných prostředníků. S touto informací přijde úterní vydání odborného časopisu pro zemědělce Agrobase.

Jako první vajíčka

„V automatech se dá prodávat všechno, co se do nich vejde. Takže není problém v nich prodávat zeleninu, ovoce, ale třeba i maso a vajíčka,“ říká Tomáš Kořínek z firmy Tako, která automaty zemědělcům bude prodávat. A právě třeba automat na vajíčka by se měl v Česku objevit úplně jako první, konkrétně v lednu příštího roku v Uherském Brodě. „Budou se tam prodávat vajíčka na platech po deseti kusech,“ prozradil Deníku Tomáš Kořínek.

Dotace na mléko

Zboží v automatu se nezkazí. Například vajíčka bude přístroj udržovat ve stálé teplotě tři až čtyři stupně Celsia. „Tyto automaty se už používají v zahraničí a mají tam úspěch,“ komentuje nový prodejní kanál místopředseda Asociace soukromého zemědělství Václav Perník. „Sice prodej zemědělských produktů masově zřejmě nezachrání, ale mohly by pomoci regionálním farmářům. Například, když každý den jezdíte do práce kolem pastviny se skotem, budete si moci koupit maso přímo odtamtud. To znamená, že budete znát přímo farmáře, odkud maso pochází. V supermarketu se nic takového nedozvíte,“ vysvětluje místopředseda asociace.

Budou mít automaty na potraviny v Česku úspěch? Vodítkem k odpovědi by mohl být počet automatů na stáčené mléko, které přibývají doslova každým dnem. Do dnešního dne jich je po republice třicet, příští rok by jich mělo být už dvě stě. Dokonce Jihomoravský kraj jejich nákup začal dotovat. „Pro příští rok jsme vytvořili nový dotační program na podporu pořizování mléčných automatů,“ uvedl nedávno tamní hejtman Michal Hašek. Podle něj je na podporu automatů pro rok 2010 vyčleněno půldruhého milionu korun z krajského rozpočtu. „Maximálně mohou zájemci dostat sto tisíc korun. Připlatíme tak minimálně na patnáct automatů,“ uvedl Hašek. Kraj podle něj chce tímto krokem zemědělcům pomoci řešit problémy s nízkou výkupní cenou mléka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info