Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 12. 2009

Odrazový můstek se viklá

Je tu po roce opět onen zvláštní čas. Je advent a blíží se nejkrásnější svátky roku, svátky vánoční. Čas, kdy se lidská srdce otvírají, máme k sobě blíž a také čas, kdy začínáme bilancovat rok, který za pár dní skončí a po něm začneme už desátý rok třetího milénia. Jak to všechno letí. Jaký byl rok 2009? Určitě se shodneme, že velmi těžký. Poprvé bylo české zemědělství podrobeno těžké zkoušce dopadů hospodářské krize. Nastal skokový propad cen hlavních tržních komodit, když naproti tomu ceny vstupů se snižovaly mnohem pomaleji. Nastal pokles poptávky, ale také politická nestabilita.

Mrkev koupíte v automatu jako coca-colu

Přijdete k automatu, vhodíte několik mincí a místo coca-coly vypadnou třeba okurky. Čtete dobře, skutečně okurky. Firma, která vzbudila pozornost svými automaty na mléko, hodlá rozšířit pole působnosti. Chce zemědělcům nabídnout způsob, jak co možná největší množství svých produktů dostat přímo ke spotřebiteli, a to bez supermarketů či jiných prostředníků. S touto informací přijde úterní vydání odborného časopisu pro zemědělce Agrobase. „V automatech se dá prodávat všechno, co se do nich vejde. Takže není problém v nich prodávat zeleninu, ovoce, ale třeba i maso a vajíčka.“

Stanovisko MZe k definici trestného činu pytláctví v novém trestním zákoníku

V posledních dnech se začaly objevovat spekulace o tom, že nový trestní zákoník s platností od 1.1.2010 ztíží postihování pytláctví a povede k jeho nárůstu. Zároveň bylo poukazováno na řadu doprovodných problémů, které nový trestní zákoník nepřináší, ale naopak řeší. Nový trestní zákoník, zpřesňuje a upravuje dikci zákona, při rozlišení trestného činu a přestupku při pytláctví. Zároveň rozlišuje tento trestný čin ve stádiu pokusu (přípravy) nebo dokonaného činu, není tedy pravdou, že by nový trestní zákoník nepostihoval přípravu tohoto trestného činu.

Světové ceny dřeva se letos zvýšily o 60 procent, ČR tento vývoj nekopíruje

Za prvních jedenáct měsíců letošního roku vzrostly ceny dřeva na Chicagské CME Group, největší derivátové burzy na světě, ceny dřeva zhruba o 60 procent. V rozhovoru pro Mediafax to ve středu potvrdil produktový manažer analytické společnosti Colosseum Robert Hluchník. Za prvních jedenáct měsíců letošního roku vzrostly ceny dřeva na Chicagské CME Group, největší derivátové burzy na světě, ceny dřeva zhruba o 60 procent. V rozhovoru pro Mediafax to ve středu potvrdil produktový manažer analytické společnosti Colosseum Robert Hluchník.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info