Sněmovna navýšila objem národních agrárních dotací

Z programů čerpají nejen zemědělci, ale také potravináři, včelaři a rybníkáři

Poslanecká sněmovna navýšila dotační programy v zemědělství o 200 milionů na celkových 1,1 miliardy korun, stejně jako loni. Vláda původně chtěla objem dotací snížit kvůli úsporným škrtům v rozpočtu na 900 milionů korun. Poslanci ale přistoupili na návrh zemědělského výboru, který navrhl národní dotace vrátit na původní úroveň.

Peníze navíc pocházejí z provozních výdajů ministerstva zemědělství. Největší část národních dotací (210 milionů korun) mají v příštím roce podle upraveného návrhu získat chovatelé hospodářských zvířat na udržování a zlepšování genetických vlastností chovů. Celkem 155 milionů korun zahrnuje položka nákazový fond, z nějž stát zemědělcům přispívá např. na zákonnou likvidaci těl uhynulých zvířat. Na podporu ozdravování polních a speciálních plodin je určeno 150 milionů korun.

Sněmovna navýšila peníze na neinvestiční dotace o 150 milionů na 850 milionů korun. Částka určená na dotace na pořizování investičního majetku vzroste proti vládnímu návrhu o 50 milionů na 250 milionů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info