Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 12. 2009

Jablka zlevnila. Pěstitelé prodávají mnohdy se ztrátou

Hospodářská krize a snaha lidí šetřit srazily cenu jablek v obchodech meziročně přibližně o pětinu. Zejména díky nižší ceně šel zájem spotřebitelů nahoru a odbyt jablek vzrostl asi o deset procent. Propad o 20 až 30 procent postihl i farmářské ceny a pěstitelé tak mnohdy prodávají za ceny pod výrobními náklady. Potvrdil to předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Průměrná cena jablek v obchodech se nyní pohybuje kolem 20 korun za kilogram, při prodejních akcích klesá ke 14 až 16 korunám.

Lesy ČR mají za tři čtvrtletí zisk 280 milionů, méně než vloni

Lesy ČR dosáhly za prvních devět měsíců letošního roku zisku 280 milionů korun před zdaněním, je to méně než vloni. ČTK to dnes sdělila agentura Medea, která LČR zastupuje. Kvůli úsporným opatřením, nižší těžbě dřeva, povodním a ekonomické krizi se předpokládá, že i celoroční hospodářský výsledek bude nižší než v loňském roce, měl by dosáhnout 220 milionů korun. Půjde o jeden z nejslabších výsledků v historii. Loni hrubý zisk státních lesů činil 707 milionů korun, rekordní zisk v roce 2006 dosáhl dvou miliard korun.

Banánová dohoda je zpečetěna. Končí jeden z nejdelších obchodních sporů

Banánová dohoda je zpečetěna. Končí jeden z nejdelších obchodních sporů. Evropská unie dosáhla dohody o obchodu s banány s Latinskou Amerikou a dalšími menšími producenty. Podpis dohody se očekává v úterý, uvedl informovaný diplomatický zdroj. Končí tak dlouhotrvající spor o dovozní cla. Dohodou se vyřeší jeden nejdéle trvajících obchodních sporů ve světě, kdy se exportérům banánů z Latinské Ameriky nelíbilo na Evropské unii zvýhodňování producentů z Afriky, Karibiku a Tichomoří.

Agrárníci ze Zlínského kraje snížili produkci masa o 11,5 pct

Agrárníci ze Zlínského kraje za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně snížili produkci masa. Bez drůbežího jej vyrobili 9721 tun, což je o 11,5 procenta méně než za stejné období vloni. Produkce masa klesla meziročně v celé zemi, vyplývá z informací zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Podle odborníků je tento trend nezadržitelný. Do Česka se prý dováží až 50 procent masa ze zahraničí. Hlavní komoditou Zlínského kraje je vepřové maso. Jeho výroba přitom od ledna do konce září meziročně klesla o 19,6 procenta na 6046 tun

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info