Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 12. 2009

EK obvinila dovozce a prodejce banánů v jižní Evropě z kartelu

Evropská komise obvinila několik dovozců a prodejců banánů v jižní Evropě z účasti v kartelu, který ovlivňoval ceny na trhu. Jména společností komise zatím nezveřejnila, firmám zaslala obvinění, ke kterému se mají vyjádřit. Komise uskutečnila razii ve firmách v listopadu 2007. EK nikdy nezveřejňuje jména firem podezřelých z antimonopolního chování, dokud se k obvinění nevyjádří. Společnosti mají šanci přednést své výhrady proti obvinění komise písemně nebo ústně. Teprve poté komise přistoupí k závěrečnému rozhodnutí. Komise může udělit pokutu ve výši až deset procent celkových ročních příjmů podniku, často tato částka představuje stovky milionů eur.

Vinařství Sádek začalo díky mrazům s výrobou ledového vína

Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku se dnes začalo vyrábět ledové víno. Během mrazivého rána sklidili vinaři hrozny ze zhruba 2000 keřů a vylisovali z nich kolem 150 litrů moštu. K zákazníkům se ale tato specialita dostane až na jaře, protože mošt kvůli vysokému obsahu cukru pomalu prokvašuje, řekl dnes ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř. Vinařství, které je jediné v kraji Vysočina, v tomto roce kvůli nižší úrodě hroznů vyprodukovalo jen zhruba 80 hektolitrů vína, zatímco jindy to bývá i 200 hektolitrů. Víno je však podle Lampíře lepší díky vyšší kvalitě hroznů.

Ministři zemědělství EU se dohodli na společném postupu proti nelegálním těžbám dřeva

Na úterní Radě ministrů zemědělství dospěly členské státy ke společné pozici v boji proti nelegálním těžbám dřeva zejména ve třetích zemích. ČR plně podporuje boj proti nezákonným těžbám dřeva a souhlasí s dlouhodobým úsilím EU, jak snížit nadměrné vytěžování dřeva. Ministři zemědělství se zabývali návrhem nařízení o povinnostech hospodářských subjektu uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky. Nařízení stanovuje minimální podmínky, za kterých dovozci mohou umístit dřevo a výrobky ze dřeva na trhy EU.

Rusko zdraží vodku, bude stát minimálně jako litr okurek

Tradiční ruský alkoholický nápoj od příštího roku zdraží. Od ledna bude půl litru vodky v maloobchodě stát nejméně 89 rublů, tedy asi 53 korun. Rusko tak chce vytlačit z trhu nelegální výrobce - jejich "samohonka" zabírá na trhu s vodkou v zemi více než třetinu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info