Osmý titul Farma roku putoval k rodině Daškových do Slavětína

Včera, 16. prosince byla v divadle Blaník rozdána ocenění pětici nejlepších farem ASZ roku 2009. Komise letos ocenila příkladnou diverzifikaci činností v podání rodiny Daškových ze Slavětína nad Metují (ASZ Náchod), druhé místo získala farma rodiny Bůžkových z Chlumečku u Křemže (ASZ Český Krumlov), třetí ocenění předali hosté rodině Sýsových ze Statku Novotinky (ASZ Praha), čtvrtí letos byli Královi z Velkých Svatoňovic (ASZ Trutnov), majitelem páté oceněné farmy je Milan Novák z Vídně (ASZ Žďár nad Sázavou).

Večerní program letos plynul bez technických závad, Josef Stehlík byl vtipným průvodcem večerem, divadlo se zcela naplnilo jak hosty, tak členy a přáteli Asociace, které zajímalo, jak letošní osmý ročník dopadne. Komise měla letos velmi těžkou práci - konkurence byla veliká, přihlásily se skutečně špičkové farmy různého zaměření. Hodnoceny byly podle známých kritérií: celkový vzhled, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj, zapojení rodiny. Mezi pět nejlepších farem tedy postoupily pouze ty, které skutečně odpovídají představám o moderní a fungující rodinné farmě. Výsledek hodnocení sice nakonec nominované farmy seřadil do určitého pořadí, pravdou ale je, že vítězem jsou v podstatě všichni. Ze všech pěti farem si lze vzít příklad, všechny si zaslouží uznání.

Vítězné rodiny přebraly ocenění z rukou Mirka Topolánka, Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Radima Ziky, Tomáše Révésze, Martina Dejdara a zástupců sponzorů, bez nichž by samozřejmě večer nemohl být v této podobě uskutečněn. Všechny farmy byly tradičně představeny přítomným v krátkých videoukázkách, které brzy naleznete na našem webu. Skvělou atmosféru komponovaného večera pak ještě umocnilo vynikající divadelní představení Caveman a samozřejmě přátelské setkání všech na následném rautu.

Pátá umístěná farma – Nominal Milana Nováka se zabývá rostlinnou výrobou – pěstují se zde obiloviny, mák, kmín a semenářské porosty. Rozhodující činností farmy je potravinářská výroba – zpracování vlastních i nakoupených obilovin na instantní kaše, extrudované výrobky a směsi na pečení chleba. Farma je úspěšná jak na našem, tak na zahraničním trhu. Komise zde ocenila orientaci na finální zpracování a prodej vlastních výrobků. Čtvrtou nejlepší farmou byla vyhodnocena farma Králových. Jedná se o typickou rodinnou podhorskou farmu, která skvěle využívá místních podmínek a zaměřila se na chov mléčného skotu a návaznou rostlinnou produkci. Kromě toho obhospodařují Královi také 30 hektarů lesa.

Letošní třetí místo komise přidělila Statku Novotinky, který znají všichni ti, kteří se letos přijeli podívat na dožínky ASZ ČR. Statek rodiny Sýsových mezi ostatními vyčnívá zejména velkou výměrou, na níž Sýsovi a jejich zaměstnanci provozují velmi úspěšně rostlinnou výrobu. Kromě toho je na farmě chov prasat na hluboké podestýlce a pan Sýs doplňuje činnosti farmy prodejem mechanizace. Zaujetí, s nímž všichni rodinní příslušníci na farmě pracují, jen posiluje přesvědčení, že jde o skutečně špičkovou farmu. Stříbrná příčka letos připadla rodině Bůžkových, kteří mají v jižních Čechách moderní mléčnou stáj a jako přivýdělek pěstují tradiční plodiny. Jak poznamenal ve svém hodnocení člen komise Jaroslav Bačina, otec hospodáře by měl ze svého nástupce jistě velkou radost.

Vítězná farma si svůj triumf zasloužila hlavně dotaženou diverzifikací a komplexním zapojením rodiny do činnosti. Daškovi asi každý zná jako průkopníky chovu jelenů, kromě toho je ale na farmě výborně zajeté pěstování ostropestřce a dalších plodin, agroturistika a po zdlouhavých bojích s úřady prosadili Daškovi také zpracování jeleního masa. Centrální vytápění statku, penzionu a žampionárny z posklizňové linky uzavírá okruh činností.

Věříme, že se letošní vyhlášení líbilo, nikdo nebyl zklamán a že se v příštím roce sejdeme v předvánočním čase opět na jiném místě. Ještě jednou bychom také chtěli poděkovat všem, kteří ke zdárnému průběhu vyhlášení přispěli.

Rozhovory a charakteristiky jednotlivých farem stejně jako videoukázky, fotografie a záznam z večera postupně doplníme do odkazu „ Farma roku 2009“.

Kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info