Čeští potravináři vyhlásili válku řetězcům

Od příštího roku chtějí tuzemští výrobci označovat nejkvalitnější regionální potraviny novým symbolem Regioklasa.

„To je hrozný ty supermarkety. Ty jejich špekáčky snad okolo masa jen letěly. Nedávno jsem si tam koupil hovězí, a když jsem ho kousal, málem to odnesly moje zuby.“ To je autentický přepis rozhovoru dvou postarších pánů z pražské tramvaje.

Česko je opravdu zemí supermarketů a ne vždy na jejich pultech najdete kvalitní zboží, ale celý národ stejně pořádá na tyto chrámy konzumu pravidelné nájezdy. V tuzemsku přesto přežívá poměrně velký počet regionálních výrobců potravin, kteří pořád vyrábějí podle starých osvědčených receptur a takzvaně „nešidí“. Od příštího roku dostanou proti řetězcům novou zbraň, certifikát kvality Regioklasa. Udělovat ji chce agrární komora.

Logo jen pro špičkové zboží

„Každý kraj má vlastní soutěže kvality. My je nechceme nahradit. Označení Regioklasa se má stát zastřešujícím symbolem, který by se více dostal do povědomí lidí,“ říká Karel Horák, člen představenstva Agrární komory ČR.

I když se logo Regioklasy teprve zpracovává, farmáři a potravináři prohlašují, že bude označovat jen špičkové zboží. Regionální soutěže, z nichž bude vycházet, už nyní patří k tomu nejpřísnějšímu vůbec. Například ve středních Čechách musí porotci projít složitým testem chuťových a senzorických schopností. „Není to žádná legrace, ze tří uchazečů projdou maximálně dva,“ říká šéfka středočeské agrární komory Dagmar Mocová s tím, že u chuti hodnocení výrobků rozhodně nekončí. O umístění mimo jiné rozhoduje vzhled, použité suroviny, výrobní postupy a třeba i etiketa.

Tvrdý diktát řetězců

Jedním z těch, který se může regionální cenou kvality pyšnit, je například řezník a uzenář Jaroslav Radoš z Lomu u Mostu. Ten zabodoval se svojí šunkou, na jejíž výrobu se používá i med. „Zjistili jsme, že med šunku vybarví, působí jako antioxidant, a také prodlužuje trvanlivost,“ vyzvedává kvality svého výrobku oceněný severočeský řezník. Jedním dechem ale dodává, že obstát i s tak kvalitním výrobkem v cenovém diktátu řetězců je více než tvrdé. „Byl jsem se podívat na otevírání jednoho supermarketu a tam se kilo naší šunky prodávalo bez desetníku za dvě stě korun. Přitom my ji prodáváme za polovinu. Když jsem se jich ptal, proč to mají tak drahé, řekli, že je to jejich věc,“ stěžuje si.

Regionální výrobci často vidí chybu v tom, že žádný z řetězců není v českých rukou. To se podle nich projevuje i na prodávaném sortimentu. Nedávný průzkum v oblasti mléčných výrobků totiž ukázal, že supermakety v Česku více než šedesát procent sortimentu dováží ze zahraničí. Tentýž řetězec v Rakousku přitom nabízí domácí výrobky z více než sedmdesáti procent.

Farmáři a potravináři proto doufají, že díky regionálním soutěžím se dostanou více do povědomí veřejnosti a že si zákazníci najdou cestu ke kvalitě, která ve skutečnosti nemusí být ani tak drahá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info