Češi zachraňují zelené plíce světa: prales v Kongu

Po celou dobu klimatického zasedání v Kodani se mezi tisíce účastníků rozdával nevelký letáček, který může mít zásadní význam pro celosvětový boj proti globálnímu oteplování.

Brožurka informuje o ambiciózním plánu na záchranu pralesa v Kongu, o nějž usiluje skupina Čechů. Pokud se projekt podaří, zachytí prales miliony tun skleníkového oxidu uhličitého.

"Průměrný Evropan je zodpovědný za vytvoření 9 tun oxidu uhličitého ročně. Tropický deštný prales je jedním z největších přirozených úložišť oxidu uhličitého. Jeden hektar váže 12 tun ročně a zároveň vyprodukuje minimálně 5 tun kyslíku," uvádí se v letáku.

"Během jednoho roku však zmizí na celém světě 130 tisíc kilometrů čtverečních pralesů. Oproti tomu produkce oxidu uhličitého každého z nás neustále roste," upozorňuje nezisková organizace Zelené plíce světa.

Sdružení chce v Kongu znovu zalesnit na 5 tisíc kilometrů čtverečních území a zároveň ochránit 17,7 tisíc čtverečních kilometrů pralesa, který má ve správě. Pro srovnání: Prales roste na ploše, která odpovídá celkové rozloze krajů Středočeského a Vysočina.

Kde sehnat 1,7 miliardy dolarů

K záchraně pralesa v Kongu potřebuje sdružení sehnat 1,7 miliardy dolarů. Proto se také rozdával v Kodani zmiňovaný letáček, který je vytištěn v několika jazycích včetně angličtiny a francouzštiny.

Nad projektem převzal záštitu exministr životního prostředí Ladislav Miko, který v Evropské komisi vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

"Slíbil nám v Bruselu absolutní podporu," řekl Aktuálně.cz František Nekovář, prezident sdružení Zelené plíce světa.

Prvním úkolem pro sdružení je získat asi 18 milionů korun na vypracování studie proveditelnosti, na jejímž základě je pak možné získat peníze na zalesňování a na pomoc místním obyvatelům s trvale udržitelným hospodaření.

Jak si zamést svou ekologickou stopu za 30 korun

Sdružení se snaží získat peníze i od českých dárců, jeho představitelé teď obcházejí ministerstva a další úřady.

Emise oxidu uhličitého

Ohřátí hrnku vody v rychlovarce = 15 g CO2

Vyhledání slova v Googlu = 0,2 až 7 g CO2

Produkce 1 kg hovězího masa = 36 kg CO2

"Zamést" svou ekologickou stopu, kterou zanechají Češi vypouštěním skleníkových plynů, mohou i jednotlivci, a to právě finanční podporou afrického projektu - více ZDE.

"Každý si může adoptovat svůj strom či větší část pralesa v oblasti Maniema v Kongu," uvedl exministr životního prostředí Ladislav Miko.

Pokud si například někdo na rok adoptuje jeden hektar lesa v Kongu za 3 tisíce korun, "smaže" tím celou svou uhlíkovou stopu, která je u průměrného Čecha 12 hektarů.

Od těžby kovů k záchraně pralesa

Prezident neziskové organizace Zelené plíce světa František Nekovář se k záchraně pralesů díky tomu, že se v této oblasti Afriky zabýval od roku 1985 těžbou kovů.

"Obrátili se na mě místní obyvatelé, abych jim pomohl při organizování těžby pralesa, aby mohli dřevo prodávat Číně," řekl Aktuálně.cz Nekovář. Z prodeje pak chtěli úřady v Kongu zaplatit nové nemocnice, školy, ošetřovny či cesty a mosty.

"Vymluvil jsem jim to, protože těžba pralesa Africe nic dobrého nepřinese," dodal Nekovář. Když se před časem odlesnily asi dva tisíce kilometrů čtverečních v Keni, přineslo to dramatický úbytek vody v krajině.

Nekovář naopak slíbil úřadům v Kongu, že sežene peníze na záchranu tamního pralesa a zároveň na rozvoj celého regionu.

A tak vznikla nezisková organizace Zelené plíce světa, v jejímž čele jsou kromě Nekováře také dva konžští diplomaté.

Pokud se projekt podaří, bude trvat desítky let. Jeho součástí má být i vědecká práce o přínosech obnoveného lesa v Africe pro životní prostředí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info