Otevřený dopis požaduje vysvětlení podivných dotací LČR

Vědci, akademici a lidé z oblasti ochrany životního prostředí zaslali státním Lesům České republiky, ministerstvu zemědělství a kultury otevřený dopis, ve kterém požadují vysvětlení podezřelých dotací z nadační služby Lesů ČR.

Ta statisícovými částkami podpořila například uzavřený koncert pro smetánku nebo koupi vycpaného kozorožce sibiřského pro muzeum, které není přístupné veřejnosti. Na případ upozornil časopis Týden.

Na záhadné dotace, kterými státní Lesy ČR podporovaly nezvyklé projekty, přišla na internetu projektová koordinátorka Zuzana Veverková. Ta teď chce otevřeným dopisem spolu s dalšími jeho signatáři získat od Lesů ČR odpovědi na mnoho otázek. Třeba na to, jaký přínos a pozitivní dopad pro společnost takové dotace mají.

Maximální výška daru od Lesů je 500 tisíc korun, víc mohou dostat jen výjimečné projekty. Letos rozdělila komise něco přes 2 miliony korun. Téměř polovinu částky si přitom připsal slavnostní koncert pořádaný občanským sdružením JARY, v jehož čele stojí společník exmanželky předsedy ČSSD Zuzany Paroubkové a bývalý mluvčí ČSSD Jaroslav Syrový. "Získal podporu ve výši 900 tisíc korun, což bylo velice neobvyklé a jednalo se o koncert v Rudolfinu pro uzavřenou společnost," tvrdí Zuzana Veverková.

Na uzavřeném koncertě zazpíval představitelům české a slovenské vlády, diplomacie a další vybrané společnosti na konci října například chlapecký sbor Boni Pueri a zahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Muzeum, ve kterém nikdo nebyl

Podezřelou dotaci od Lesů ČR dostalo i Muzeum Hostín. To má za úkol vychovávat k ochraně životního prostředí. Od Lesů získalo muzeum v roce 2008 téměř 500 tisíc korun. Muzeum Hostín je přitom podle místních pro veřejnost uzavřené, nemá ani webové stránky ani dohledatelné telefonické kontakty. Muzeum za dotaci od Lesů pořídilo trojici vycpaných exotických zvířat. Toho, kdo by je chtěl ale vidět, uvítají v muzeu jen dva velmi živí psi.

Lesy České republiky nicméně v písemném vyjádření pro Českou televizi konstatují, že oba projekty pravidla neporušují a jsou v pořádku. Do budoucna ale zřejmě Lesy podobné dotace budou zvažovat.

Prohlášení Lesů České republiky:

"Vzhledem k tomu, že jsou LČR za podporu celé řady vysloveně společensky prospěšných projektů kritizovány, je otázkou, jaký postup bude v budoucnosti zvolen. Nabízí se úvaha, zda LČR mají v nadační činnosti dále pokračovat."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info