Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 12. 2009

Školáci budou mít zdarma ovoce a zeleninu, řekla vláda

Žáci prvních až pátých ročníků tuzemských základních škol mohou v roce 2010 dostávat zdarma ovoce a zeleninu. Návrh tohoto programu schválila vláda. Hlavním zdrojem k jeho financování bude rozpočet Evropské unie, z něhož má na ovoce do škol jít 53 milionů z celkových téměř 73 milionů korun.Zbývajících necelých 20 milionů korun poskytne ze svého rozpočtu stát. Uvedl to mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Zrušte eurodotace zemědělců, vyzývá 22 elitních ekonomů

Současná zemědělská politika EU a systém zemědělských dotací se musí zásadně změnit. Konstatuje se to v deklaraci skupiny 22 předních evropských zemědělských ekonomů, v níž z významných zemí chybí jen podpis zástupce Francie. Dokument je historicky prvním veřejným společným vystoupením ekonomů - odborníků na zemědělství - proti zemědělské politice. Přicházejí s ním v době, kdy naopak ve více státech Evropy zemědělci v ulicích žádají o zvýšení dotací.

Vysoká úroda švestek výrazně zvýší výrobu kořalky v pálenicích

Za patnáct let rekordní rok na slivovici hlásí letos české pěstitelské pálenice. Zatímco v sezoně 2008/2009 vyrobily zhruba pět milionů litrů absolutního alkoholu, v roce 2009/2010 to bude podle předběžných odhadů o dva miliony litrů více, což bude jeden z nejsilnějších roků. Díky tomu odvedou pěstitelské pálenice do státního rozpočtu na spotřební dani zhruba půl miliardy korun. ČTK to řekl předseda Unie destilatérů ČR Václav Šitner.

SZIF vyplatil první žádosti o národní dorovnání Top-Up

Dne 18. listopadu odeslal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na účty prvních patnácti žadatelů o tzv. národní dorovnání k Jednotné platbě na plochu přes 33 mil. Kč. Celkem bylo na Top-Up přijato 24 693 žádostí a vyplaceno může být až 6,3 mld. Kč. V rámci národního dorovnání mohou zemědělci žádat např. o platbu na zemědělskou půdu, na len, na chmel, na přežvýkavce, na krávy (které nejsou určeny na mléko), na ovce, na kozy nebo na bramborový škrob. Největší zájem byl letos o dotaci na zemědělskou půdu, na přežvýkavce a na krávy. Žadatelé, kteří ve formuláři zaškrtli políčko „zemědělská půda“ tak od SZIF dostanou celkem 4,2 mld. Kč.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info