Vláda schválila rozpočet Pozemkového fondu ČR

Vláda včera schválila návrh rozpočtu Pozemkového fondu ČR na rok 2010. Počítá s přebytkem ve výši 218,6 milionu korun. Celkové příjmy fondu by měly v příštím roce dosáhnout 1,963 miliardy korun, výdaje 1,744 miliardy korun.

Spolu s přebytky po letošním roce by měl mít na konci roku 2010 rozpočet fondu celkový zůstatek 3,718 miliardy korun. Pozemkový fond mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky.

Na základě schválené novely dochází od 1. ledna 2010 ke změně způsobu řízení fondu. Nově fond povede ředitel kontrolovaný dozorčí radou. Odpadne tak dosavadní kolektivní řízení fondu prostřednictvím prezidia a výkonného výboru.

Počet členů dozorčí rady navíc vzroste z nynějších pěti na sedm. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost k 1. lednu příštího roku. Nového ředitele fondu by měla vláda jmenovat nejdéle do 60 dnů ode dne účinnosti zákona, tedy do konce února.

V současné podobě by měl fond fungovat do konce roku 2012. Pak se přemění na samostatnou organizační složku státu spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info