Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 12. 2009

Vláda schválila rozpočet Pozemkového fondu ČR

Vláda včera schválila návrh rozpočtu Pozemkového fondu ČR na rok 2010. Počítá s přebytkem ve výši 218,6 milionu korun. Celkové příjmy fondu by měly v příštím roce dosáhnout 1,963 miliardy korun, výdaje 1,744 miliardy korun. Spolu s přebytky po letošním roce by měl mít na konci roku 2010 rozpočet fondu celkový zůstatek 3,718 miliardy korun. Pozemkový fond mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky.

Evropská rovnost zemědělců

Příjmy zemědělců v Evropské unii na jednoho pracovníka se v letošním roce snížily o 12,2 procenta zejména kvůli poklesu cen potravin. Vyplývá to z předběžných údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice příjmy klesly o 24,1 procenta, tedy čtvrtým nejprudším tempem v rámci členů EU. Největší propad zaznamenali zemědělci v Maďarsku, kde se příjmy na pracovníka snížily o 35,6 procenta. Následovaly Itálie a Lucembursko s více než čtvrtinovým poklesem.

Na Vysočině funguje sedm mléčných automatů, přibudou další

Na Vysočině bylo od začátku října zprovozněno sedm mléčných automatů. Čerstvé mléko z regionálních farem si lidé mohou načepovat v obchodech například v Pelhřimově a v Humpolci. Další stroje budou přibývat. Krajská veterinární správa jedná o registraci tohoto nového způsobu prodeje mléka s dalšími dvěma podniky, řekl dnes ČTK ředitel veterinární správy Jiří Šulc. Zemědělci mají zatím s automaty různé zkušenosti - podle zjištění ČTK někde prodej mléka stoupá, jinde je zájem slabší. Obtížná jsou prý i jednání o umístění strojů v obchodech.

Madeta nabídla družstvu Jih v prosinci přes sedm Kč za litr

Největší tuzemská mlékárna Madeta nabídla při dnešním jednání družstvu Jih v prosinci přes sedm Kč za litr mléka. ČTK to řekla mluvčí Madety Barbora Daňková a potvrdil ředitel Milan Teplý. Madeta zatím podle Jihu platí 6,22 Kč, družstvo tak na litru tratí až 2,50 Kč. Místopředseda Jihu Zdeněk Houška po jednání ČTK řekl, že se s Madetou na cenách nedohodli a jednání budou pokračovat v lednu. Družstvo smlouvu platící do března 2010 vypovědělo počátkem prosince, právě kvůli nízkým výkupním cenám. Ty jsou podle Houšky podprůměrné.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info