Souhrn událostí uplynulých dní – 23. – 27. 12. 2009

Plzeňský Stock letos očekává historicky rekordní prodej i výrobu

Historicky rekordní výrobu i prodej očekává letos plzeňský Stock. Největší výrobce lihovin letos prodá v Česku a na Slovensku přes 28 milionů litrů nápojů, loňský rekord činil 27,53 milionu litrů. Navíc díky výrobě pro sesterskou společnost v Itálii podnik vyprodukuje přes 31 milionů litrů lihovin. ČTK to řekl generální ředitel likérky Petr Pavlík. "Od října se začal prodej velmi pozitivně vyvíjet. Každý z posledních třech měsíců bude historicky rekordní, krize byla překonána," dodal. Jen za prosinec plánuje podnik vyrobit pět milionů litrů lihovin.

AK: Krize v mléce už je za námi

Na jednání na Ministerstvu zemědělství dne 17.12.2009 odhlasovali zástupci zemědělských organizací jednohlasně možnost navýšení produkce mléka o 40 mil. litrů. S nejpřesvědčivější argumentací vystoupili zástupci Agrární komory ČR, kteří deklarovali, že je zde velké množství farem, které chtějí navýšit produkci mléka a je potřeba jim umožnit prostor pro navýšení. Madeta už zemědělcům nabízí přes 7 Kč za litr a mezi mlékárnami se obchoduje mléko za 8 Kč/litr.

Češi o biopotraviny moc zájem nemají

O složení potravin se lidé zajímají vcelku intenzivně, biopotraviny ale nechávají v regálech obchodů a raději sahají po „klasickém“ zdravém jídle bez nálepky bio. Přestože se stále více propagované bioprodukty šíří ze specializovaných obchodů do sortimentu potravinových řetězců a dostávají se tím do povědomí stále více lidí, průzkum společnosti SANEP prokázal, že častými spotřebiteli těchto produktů je pouze 5% dotázaných. Nelze ale říci, že by nakupujícím nezáleželo na tom, že čeho se potravinové produkty skládají. Podle průzkumu se o složení toho, co kupují, zajímá 42 % Čechů.

Příliš mnoho vlákniny dětem škodí

I když celozrnné pečivo je kvůli vysokému obsahu vlákniny zdravotním hitem, v dětském jídelníčku by podle Jitky Ruskové z Poradenského centra Výživa dětí mělo zhruba do deseti let věku převažovat bílé pečivo. Pokud má dítě hodně vlákniny, málo pije a málo se hýbe, trpí bolestmi břicha, nadýmáním a zácpou. Pokud má hodně tekutin a pohybu, trpí průjmy. "Dětský organismus si neumí poradit s dávkou doporučenou dospělým, což je denně 20 až 30 gramů vlákniny. Proto je vhodné zařazovat celozrnné pečivo pozvolna s přibývajícím věkem," řekla Rusková.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info