Souhrn událostí uplynulých dní – 28.12. – 3.1.2010

Více silážní kukuřice v Evropě

Evropští zemědělci pěstují stále více silážní kukuřice. Zatímco vývoj u zrnové kukuřice se rok od roku podle situace na trhu mění, křivka u silážní kukuřice ve většině zemí stále stoupá. V Dánsku pěstitelské plochy silážní kukuřice kontinuálně rostou již deset let. V roce 2009 dosáhly 180 000 ha. Také ve Velké Británii se pěstuje více silážní kukuřice. V Belgii se pěstitelské plochy kukuřice konstantně drží okolo 250 000 ha, podíl silážní kukuřice však stoupá.

Veterinární správy a ústavy nepostupovaly při hospodaření s majetkem vždy v souladu se zákonem

Cílem kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s peněžními prostředky určenými na činnost veterinárních správ a ústavů, zejména výdaje v oblasti péče o zdraví zvířat, a dále prověřit hospodaření a nakládání s majetkem státu. Kontrolou NKÚ bylo zjištěno, že Ministerstvo zemědělství (MZe) a veterinární správy a ústavy nepostupovaly vždy v souladu s platnými předpisy. Kontrole bylo podrobeno hospodaření s majetkem státu a peněžními prostředky státního rozpočtu u MZe a u vybraných veterinárních správ a ústavů.

Novela vyhlášky o ochraně zvířat

Dne 23.12.2009 byla ve Sbírce zákonů zveřejněna vyhláška č. 464/2009 Sb., kterou se mění vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, ve znění vyhlášky č. 425/2005 Sb. Novela vyhlášky nabývá účinnosti dnem 1.1.2010. Z hlediska chovatelů masného skotu tento legislativní materiál neobsahuje žádné zásadní změny. Velkým posunem však pro některé chovatele může být vypuštění věty o výslovném zákazu používání ostnatého drátu, o který jsme velmi usilovali a několikrát jej prosazovali (§1c odst. 6).

Cukr nadále posiluje

Cena cukru vytvořila ve čtvrtek na newyorské burze ICE Futures nová maxima a pohybuje se tak nadále na nejvyšších úrovních za posledních osmadvacet let. Důvodem jsou obavy ohledně výše celosvětové deficitu produkce ve srovnání se sílící poptávkou. Od začátku roku vzrostla cena cukru více než dvojnásobně kvůli horší produkci v Brazílii a Indii a také kvůli slabému americkému dolaru. Kontrakt cukru s termínem dodání v březnu si v pátek polepšil o 0,58 centu (2,2 %) na 27,08 centů za libru, intradenní maximum bylo na hodnotě 27,10 centů, nejvýše od února 1981.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info