Francouzská ústavní rada zrušila ekologickou daň

Francouzská ústavní rada v úterý večer zrušila novou ekologickou daň za používání energií, které zatěžují životní prostředí, tedy především z ropy, plynu a uhlí. Daň, která měla začít platit od 1. ledna, schválil parlament ovládaný pravicovou většinou v prosinci v rámci rozpočtového zákona na příští rok.

Podle ústavní rady norma obsahovala příliš výjimek, které tak šly proti duchu opatření, jehož záměrem je boj proti globálnímu oteplování. Fakticky by se daň dotkla ani ne poloviny všech vypouštěných plynů se skleníkovým efektem, protože by se platilo jen za ekologicky náročné topení a pohonné hmoty.

Výjimky tím zároveň vytvářely příliš nerovností mezi občany a právními subjekty před zákonem. Ústavní rada upozornila, že osvobozeny od daně by byly termální elektrárny a například tisícovka rafinérií, cementáren, koksoven a dalších závodů, které patří mezi největší znečišťovatele ovzduší. Oproštěn od daňové povinnosti by byl i letecký provoz a hromadná silniční doprava. Osvobozeno by tak bylo fakticky 93 procent francouzského průmyslu. Francouzská vláda, která očekávala, že by daň měla dosahovat 17 eur za tunu kysličníku uhličitého vypouštěného do ovzduší, už oznámila, že hned 20. ledna navrhne nový dodatek zákona, který zohlední připomínky ústavní rady.

Socialistická opozice označila rozhodnutí rady za těžkou porážku francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se o prosazení daně hodně zasazoval. Zavedení daně, kterou většina Francouzů v průzkumech veřejného mínění odmítala, Sarkozy rád srovnával s historickými reformami, jak bylo například zrušení trestu smrti. Jeho poražená socialistická soupeřka v boji o prezidentské křeslo z roku 2007 Ségolene Royalová prohlásila, že Sarkozy dostal políček.

Vláda si od daně slibovala, že bude přinášet do státní kasy 4,1 miliardy eur ročně (téměř 108 miliard Kč), které měly jít na dotace do ekologicky "čistých" projektů. Z toho 2,2 miliardy měly zaplatit domácnosti.

Podle odhadů statistického úřadu Insee se daň měla v prvním trimestru 2010 promítnout do celkového zvýšení cen o 0,3 procenta. Litr benzinu by se zdražil v průměru o čtyři centy (10,5 Kč).

V Česku jsou od roku 2008 osvobozeny od spotřební daně obnovitelné zdroje a zemní plyn pro vytápění domácností, podobně jako elektřina pro pohon veřejné dopravy; biomasa, například dřevěné pelety a brikety, přešly do snížené devítiprocentní sazby DPH. V rámci první fáze ekologické daňové reformy také platí tři nové daně - daň ze zemního plynu, daň z pevných paliv a daň z elektřiny, které doplnily již existující spotřební daň z minerálních olejů.

Francouzská ústavní rada po analýze rozpočtového zákona pro rok 2010, který předpokládá schodek přes 117 miliard eur (tři biliony Kč), naopak schválila zrušení podnikatelské daně. Opatření představuje podstatnou úlevu pro podniky zasažené krizí, ale bylo ostře kritizováno obcemi, které daň vybíraly. Rada neuznala argumentaci starostů, že právě na této dani jsou existenčně závislí. Obce se obávají, že budou muset zvýšit zejména místní daně, které platí domácnosti. Vláda radnicím doporučila, aby se raději snažily šetřit náklady.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info