Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 1. 2010

Rámcová směrnice pro dosažení udržitelného používání pesticidů

Směrnice 2009/128/ES ze dne 21. října 2009, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů, je doplněním systému ochranných opatření zahrnujících mj. nařízení 396/2005/ES o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a nařízení 1107/2009/ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh.

Francouzská ústavní rada zrušila ekologickou daň

Francouzská ústavní rada v úterý večer zrušila novou ekologickou daň za používání energií, které zatěžují životní prostředí, tedy především z ropy, plynu a uhlí. Daň, která měla začít platit od 1. ledna, schválil parlament ovládaný pravicovou většinou v prosinci v rámci rozpočtového zákona na příští rok. Podle ústavní rady norma obsahovala příliš výjimek, které tak šly proti duchu opatření, jehož záměrem je boj proti globálnímu oteplování. Fakticky by se daň dotkla ani ne poloviny všech vypouštěných plynů se skleníkovým efektem, protože by se platilo jen za ekologicky náročné topení a pohonné hmoty.

V řeznictví bývá maso levnější než v supermarketech

Supermarkety ohrožují včetně drobných obchodníků i provozovatele tradičních masen a řeznictví. „Když si jedou lidé nakoupit do supermarketu, rovnou si koupí maso i uzeniny. Kdybych nedodával do restaurací, mohl bych obchod zavřít. Letošní propad byl značný,“ svěřil se podnikatel Václav Šindelář z Kunžaku. Podle jeho slov má výhodu v tom, že vede živnost pouze s manželkou a výrobnu i obchod mají v rodinném domku.

Rusko kvůli chloru začíná bránit dovozu drůbežího masa z USA

Rusko dnešním dnem začíná blokovat dovoz drůbežího masa ze Spojených států. Zdůvodňuje to obavami ze zdravotních rizik, protože Američané používají k antimikrobiálnímu ošetření masa chlor, což se Rusům nelíbí. Tento způsob ošetření masa proto začínají zakazovat. Rusko je pro americké drůbežáře největším exportním trhem, v roce 2008 tam dodali maso za 801 milionů dolarů (asi 14,7 miliardy Kč).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info