Ovoce do škol nedorazilo. Hledají se dodavatelé

Počínaje dneškem se měl na školách rozeběhnout projekt "ovoce do škol". Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, dostat k dětem vitamíny se zatím nepodařilo. Organizace vládního plánu bude o to zdlouhavější.

"Legislativní část jsme úspěšně zvládli, nyní je na řadě realizace," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Na projekt, který vláda schválila těsně před Vánocemi a slibuje si od něj snížení počtu obézních dětí, je vyčleněno necelých 73 milionů korun. Většina přijde z Bruselu, zhruba 20 milionů korun dodá stát.

Zájemci se mohou o dotace přihlásit do půlky ledna. O úspěšné dotažení projektu by se měl podle Vorlíčka postarat především Státní zemědělský intervenční fond.

Dodavatelé, kteří podmínky splní a dotaci získají, pak budou sami kontaktovat základní školy.

Mezi přihlášenými je v tuto chvíli například Ovocnářská unie. Zájem je ale i ze strany firem, které mají zkušenost s dřívějším projektem "mléko do škol".

Rozdílný pohled škol

Školy se na ovocnou vlnu dívají různě. V jedné využití dotací vítají, ve druhé považují celou akci za zbytečnou.

"O dotaci víme, ale asi ji nevyužijeme. Naše děti o ovoce velký zájem nemají," sdělila Aktuálně.cz například ředitelka ostravské základní školy Ostrčilova Dagmar Dluhošová.

Nad využitím podpory ve stravování naopak přemýšlí na ZŠ Novoměstská v Brně. "Dnes je první pracovní den. O využití dotace budeme jednat v průběhu ledna. Určitě to chvíli potrvá," popsala plány školy její ředitelka Eva Baráková.

Podle mluvčího ministerstva by se ovoce a zelenina měly ve školách objevit na přelomu únoru a března.

Dotace v řádu desítek milionů korun je určena pro školní rok 2009/10. Pokud se nevyčerpá celá, bude její zbytek vrácen do obou rozpočtů. Po celou dobu čerpání bude dodržen poměr mezi částkou od Evropské unie a státu.

Podpora zdravější stravy

Do projektu se mohou prostřednictvím žadatele schváleného Státním zemědělským intervenčním fondem přihlásit první až páté třídy základních škol.

Podle ministerstva zemědělství se tak vztahuje na bezmála půl milionu dětí, které tyto ročníky v Česku navštěvují.

Kromě čerstvého ovoce a zeleniny dostanou školáci od státem schválených dodavatelů zdarma také balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info