Uzeniny ani plesnivé plody do krmítek nepatří

Příchod zimy a pokles teplot hluboko pod bod mrazu přinášejí i krušné chvilky pro ptáky. „Zimujícím ptákům nastaly horší časy, a tak začínají daleko častěji vyhledávat krmítka v zahradách a na balkonech.

Pokud patříte k přátelům našeho zpěvného ptactva, tak právě nyní je nejvhodnější příležitost, jak ptákům pomoci přečkat zimní nepohodu,“ vysvětlil Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Kteří ptáci?

Nejběžnějším ptákem, který navštěvuje každé krmítko, je podle ornitologů sýkora koňadra. Sýkory se v přírodě živí hmyzem a v zimním období mají nejraději semena slunečnice, rozdrcené vlašské ořechy nebo hovězí lůj.

„Další sýkorou, která běžně navštěvuje krmítka, je modřinka. Vzácně se na nich objevuje i sýkora uhelníček a sýkora babka. Ze zrnožravých ptáků se na krmítkách objevují zvonci zelení, čížci lesní, stehlíci, pěnkavy obecné i jikavci, dlasci a hýli. Často pak i vrabci domácí a polní, kteří však již nejsou tak hojní, jako tomu bylo před lety,“ doplnil Šafránek.

Vhodné směsi se dají koupit

Podle něj si všichni uvedení ptáci rádi pochutnají na semenech slunečnice a na šrotu z obilnin nebo na strouhance z bílého pečiva. Kosi, kvíčaly a brkoslavi se podle ornitologů v zimě živí výhradně plody ovocných stromů a bobulemi jeřábů, šípků a ptačího zobu. Na krmítkách mají nejraději jablka.

Vždy však platí, že žádná semena ani plody nesmějí být plesnivé nebo chemicky ošetřeny. Ptáky zásadně nekrmíme chlebem, uzeninami, slanými potravinami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože jim způsobují vážné zažívací potíže. Smyslem přikrmování je ptákům pomoci přečkat zimu, a ne jim uškodit. V prodejnách pro chovatele zvířat je možno koupit i speciální směsi pro zimní přikrmování ptáků nebo lojové koule. Ornitologové však doporučují používat směsi, které obsahují největší podíl slunečnice nebo pouze slunečnicová semínka. Ta mají naši ptáci nejraději.

Podrobnější informace o přikrmování ptáků nebo o výrobě ptačích budek jsou na internetových stránkách Moravského ornitologického spolku www.mos-cso.cz v sekci Ochrana ptactva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info