Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 1. 2010

Zemědělci přijdou o další miliardu

Dnes byl zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie historicky nejnižší kurz koruny vůči Euru, kterým jsou přepočítávány zemědělské podpory pro české farmáře v  horských a podhorských oblastech. Jeho výše 26,285 Kč/EUR znamená, že Program rozvoje venkova vyplatí farmářům za rok 2010 o miliardu méně, než je garantováno legislativou. O tyto prostředky přijdou zejména chovatelé přežvýkavců a mezi nimi především chovatelé masných krav. Celková ztráta za roky 2007-2010 bude představovat už 3 miliardy Kč. Na jednu masnou krávu to činí patnáct tisíc Kč.

Vláda souhlasí s novelou zákona o Pozemkovém fondu

Vláda dnes vyslovila souhlasné stanovisko k poslanecké novele zákona rozšiřující možnost Pozemkového fondu ČR hradit pozemkové úpravy, které upřesňují majetkové vztahy k půdě. Po jednání kabinetu to řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Novelou se nyní budou zabývat poslanci. V současné době může fond platit úpravy jen v katastrech s nedokončeným přídělovým nebo scelovacím řízením, novela má tato omezení odstranit. Fond může dát na pozemkové úpravy podle zákona až 400 milionů korun ročně.

Ovoce do škol nedorazilo. Hledají se dodavatelé

Počínaje dneškem se měl na školách rozeběhnout projekt "ovoce do škol". Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, dostat k dětem vitamíny se zatím nepodařilo. Organizace vládního plánu bude o to zdlouhavější. "Legislativní část jsme úspěšně zvládli, nyní je na řadě realizace," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Na projekt, který vláda schválila těsně před Vánocemi a slibuje si od něj snížení počtu obézních dětí, je vyčleněno necelých 73 milionů korun. Většina přijde z Bruselu, zhruba 20 milionů korun dodá stát.

Čeští vinaři budou letos moci přikyselovat víno

Čeští vinaři budou moci v letošním vinařském roce přikyselovat své produkty. Vláda dnes schválila návrh, které jim to umožní. Výjimka, jejíž udělení umožňuje evropská legislativa, má zvýšit konkurenceschopnost českých vinařů vůči vínům z dovozu. V důsledku extrémně slunečného počasí měly hrozny z letošní tuzemské sklizně vysokou cukernatost, což způsobilo zvýšené odbourávání kyseliny vinné přímo v hroznech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info