Španělské syrové šunky sušené na vzduchu
06.01.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Při senzorickém posuzování přední šunky Serrano na kosti, tradiční typické speciality s chráněným zeměpisným označením, zůstává pevně zakotveno, že se samozřejmě musí zohledňovat vlastnosti tohoto výrobku popisované a vysvětlené ve španělských a evropských právních předpisech. Přitom je na povrchu šunky tolerovatelná zrající plíseň a nebo kvasinkový povlak.
Měkká šunka Serrano na kosti je důsledně a správně považována za senzoricky závadnou, projevují-li se v její kvalitě nedostatky. Jedná se například o takové vlastnosti jakými jsou měkké jádro masného výrobku, syrový charakter masa, zahnívající zápach a zápach po sýru.
Povrch šunky, který má díky svému podstatnému pokryvu plísněmi různé tóny barvy, je neobyčejný, což však automaticky nemůže vést k reklamaci tohoto jedinečného masného výrobku. Není nevyhnutelné ani pokračování v toxikologicko-mykologickém sledování.
Při zrajícím procesu hrají roli kvasinky. Přitom jsou jejich vlastnosti, připisované potenciálním patogenním mikroorganismům jako například Staphylococcus aureus, potlačeny. Stává se, že v čerstvé šunce se nejdříve setkáváme převážně s mikroorganismem Candida zeylanoides a Debaryomyces hansenii dominující v solené šunce. Zrací plísně jsou ve Španělsku považovány za projev dobrého kvalitního výrobku. K tomu patří přítomné plísně ponejvíce k druhům Penicillium a Aspergillus. Ten druhý převládá zpravidla teprve až v pozdější části procesu zrání tohoto masného výrobku.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



