Rusko snížilo kvóty na dovoz masa z USA

Rusko je největším exportním trhem pro americké drůbeží maso

Rusko pro příští rok snížilo kvóty na dovoz drůbežího a vepřového masa ze Spojených států. Znamená to, že američtí producenti budou moci do Ruska vyvézt méně masa při nižším dovozním clu než letos.

Roční kvótu na dovoz drůbežího masa Rusko omezilo na 600.000 tun z loňských 750.000 tun. Na vepřové maso stanovila Moskva novou kvótu 57.000 tun proti loňským 100.000 tunám. U hovězího masa Rusko naopak kvótu mírně zvýšilo na 21.700 tun z 18.500 tun.

Zástupci amerického masného průmyslu a analytici tento krok vzhledem k nárůstu ruských výrobních kapacit čekali, vyjádřili však nad ním zklamání a doufají, že Moskva během roku kvóty ještě zvýší. Američtí vývozci mohou vyvážet do Ruska vepřové maso i nad kvótu při vyšších clech, to je však prakticky možné jen v době silné ruské ekonomiky.

Kromě kvót je navíc americký export masa do Ruska ohrožován zákazy, které Rusko uvalilo na řadu závodů v USA kvůli údajným nálezům vysokých reziduí antibiotik.

Rusko je největším exportním trhem pro americké drůbeží maso, jehož produkce v USA dosahuje roční hodnoty 55 miliard dolarů (asi jeden bilion Kč). Rusko je i významným dovozcem vepřového a hovězího masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info