Souhrn událostí uplynulého dne – 6. 1. 2010

Rusko snížilo kvóty na dovoz masa z USA

Rusko je největším exportním trhem pro americké drůbeží maso. Rusko pro příští rok snížilo kvóty na dovoz drůbežího a vepřového masa ze Spojených států. Znamená to, že američtí producenti budou moci do Ruska vyvézt méně masa při nižším dovozním clu než letos. Roční kvótu na dovoz drůbežího masa Rusko omezilo na 600.000 tun z loňských 750.000 tun. Na vepřové maso stanovila Moskva novou kvótu 57.000 tun proti loňským 100.000 tunám. U hovězího masa Rusko naopak kvótu mírně zvýšilo na 21.700 tun z 18.500 tun.

Zemědělství na Vysočině živí stále méně lidí

Počet pracujících v zemědělství, lesnictví a rybářství na Vysočině se do loňského září meziročně snížil téměř o 12 procent na 22 700 osob. Podle informací úřadů práce pokračovalo propouštění i v následujících měsících. Kromě obvyklého ukončování sezonních prací se mezi nezaměstnané hlásili i pracovníci z rostlinné výroby, což dřív nebývalo. Ze statistik vyplývá, že i tak Vysočina zůstala nejsilnějším zemědělským krajem v Česku.

Spotřeba nealko piv rostla, výroba veškerého piva se ale propadla

Zatímco celková výroba piva v ČR se loni propadla zhruba o desetinu, podobně jako v minulých deseti letech vzrostla spotřeba nealkoholického piva. Tohoto nápoje pivovary loni vyrobily přes 600.000 hektolitrů, přitom o rok dříve to bylo 579.000 hl. Na celkové spotřebě má nealko pivo v Česku téměř čtyřprocentní podíl. Také v dalších letech bude jeho spotřeba růst zejména kvůli změně životního stylu a přísnějším pravidlům pro řidiče, řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

FAO: Světové ceny potravin jsou opět na vzestupu

Světové ceny potravin se podle FAO dostaly nejvýše za 14 měsíců. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že index cen potravin v listopadu počtvrté za sebou vzrostl, a dostal se tak na 14měsíční maximum. V příštích měsících se neočekávají výraznější cenové změny. Dobrý stav zásob a příznivé vyhlídky pro produkci snižují riziko výrazného nárůstu cen během příštích šesti měsíců. Hodnota indexu, který sleduje cenové změny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných produktů, masa a cukru, činila minulý měsíc v průměru 168 bodů, což je nejvíce od loňského září. Index nicméně zůstává 21 procent pod maximem z loňského června.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info