Systém útulků je dobrý, ale...

Všechno má své ale, má je i systém útulků pro opuštěná zvířata. To ale je, že lidé se na jejich existenci spoléhají, spoléhají se, že ony je zachrání, že se postarají o zvířata, která si nezodpovědně pořídili. Argument, že nemají na krmení a podobně, těžko obstojí.

To, že lidé opouštějí svá zvířata, je především způsobeno tím, že si při jejich pořizování dobře neuvědomili, že to je nejen radost mít doma malého nebo většího chlupáče, ale že to je především velká zodpovědnost. A že je také potřeba o chovu zvířat něco vědět. Možná proto také prakticky nikdo neopouští a „nevyhazuje“ doma chované exotické ptactvo, či plazy. Jejich chov je podstatně náročnější a bez větších znalostí chovu je doma držet téměř nelze.

Pořídit si psa nebo kočku? Není nic snazšího. Ale když se omrzí, co s ním, co s ní? Anebo když se kočky okotí. Šup s nimi do útulků?

Vždy po Vánocích anebo po prázdninách se útulky potýkají s nadměrnými přírůstky zvířat. Stačí se podívat na webové stránky různých útulků po celé republice. A přitom je rada jak na to, aby zvířat nepřibývalo, poměrně jednoduchá. U psů více při uvažování o koupi přemýšlet, zda celá rodina o zvíře stojí. Zda bude mít dobré podmínky. A u koček to je ještě jednodušší. Aby jich nepřibývalo, stačí včas, nejlépe okolo jednoho roku kočku kastrovat. Pro chov doma je to i doporučeníhodné. Zvíře je klidnější a je i stále hravé.

Zodpovědný chov domácích zvířat, to je „opatření“, jak útulkům ulevit. Útulky pro opuštěná zvířata jsou tu od toho, aby se postaraly o zvířata ztracená, zaběhnutá, o zvířata po zemřelých lidech, a to především tak, že se snaží najít zvířeti náhradní rodinu.

A navíc lze dodat, že láska a vztah ke zvířatům se může projevit i tak, že si je člověk nepořídí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info