V Hořicích hledali nejchutnější jablko z loňské úrody

Na 120 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé republiky ve středu v Hořicích na Jičínsku degustovalo jablka z loňské úrody. Hodnocení by mělo udělat obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější.

ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Pravidelné degustace pořádá ústav již čtyři desítky let.

O přízeň degustátorů se letos ucházelo 45 odrůd. Mezi nimi bylo 15 odrůd původem z ciziny, a to z Velké Británie, Francie, Nového Zélandu, USA, Německa, Nizozemska a Japonska. Zhruba třetina vzorků patřila nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno. "Právě degustace by měla ukázat, které hybridy by mohly být perspektivní," řekl Paprštein.

Ovocnáři však sami připouštějí, že i kdyby v degustacích trvale vyhrávala některá z nově vyšlechtěných odrůd, její prosazení do obchodní sítě bude velmi obtížené. "Je to otázka masivní mnohaleté propagace, na kterou ale ovocnářství nemá peníze," řekl ČTK ředitel holovouského výzkumného ústavu Václav Ludvík. Na pultech obchodů tak zřejmě ještě dlouho budou kralovat odrůdy jako Golden Delicious, Jonagold či Idared.

Spočítání všech výsledků dnešní degustace a určení pořadí odrůd bude trvat několik dnů. V minulých ročnících se většinou prosazovaly mutace odrůdy Rubín, loni byla nejlepší odrůda Top Bohemia.

Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. "Aby se nám chutě jednotlivých odrůd nemísily, sníme mezi vzorky kolečko rohlíku, který chuť smaže," řekl jeden z hodnotitelů.

Kromě vyhodnocení vlastností jablek poskytuje ochutnávka i další výsledky. "Z minulých ročníků například vyplývá, že kuřáci nerozliší dobře vůně, mladší lidé preferují sladší jablka a starší naopak kyselejší," řekl Paprštein.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 25 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 14 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je kolem 90 kilogramů na osobu a rok.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info