Souhrn událostí uplynulých dní – 8. – 10. 1. 2010

Neodpírejme zemědělcům, co jim patří

Asociace soukromého zemědělství ČR nesouhlasí s posílením rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR o 1,5 miliardy korun ze státního rozpočtu na dotace top-up, které bylo schváleno v poslanecké sněmovně. Uvedl to v týdeníku Zemědělec číslo 1-2/2010 Ing. Josef Stehlík. Tento názor je ale nepochopitelný, a proto na něj reaguji. Jako občan a poplatník daní plně vnímám problém zadlužování České republiky, přesto není možné na mnoha stranách plýtvat, neřešit reformu důchodového systému a zdravotnictví, stavět nejdražší komunikace v Evropě a na druhé straně odepřít zemědělcům to, co jim plně patří.

Ekofarmáře bude nově kontrolovat také státní ústav ÚKZÚZ

Ekologické zemědělce, kterých v České republice rok od roku výrazně přibývá, bude od letošního roku kontrolovat také Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Informovalo o tom dnes ministerstvo zemědělství. Až dosud nad nimi dohlížely pouze tři soukromé kontrolní subjekty. Kontroloři ÚKZUZ zkontrolují během roku zhruba pět procent z celkového počtu ekozemědělců, tedy zhruba 130 subjektů. "Od zapojení státního kontrolního orgánu očekáváme zejména zvýšení transparentnosti kontrol a možnost rychleji reagovat na případná klamání spotřebitele nebo neoprávněná čerpání dotačních prostředků," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. "

Biopotraviny nejžhavějším trendem v gastronomii pro rok 2010

Průzkum Americké kulinářské federace (ACF). Biopotraviny byly vyhodnoceny jako jeden z nejžhavějších kulinářských trendů pro rok 2010 v průzkumu mezi více než 1800 profesionálními kuchaři z Americké kulinářské federace (ACF). Průzkum s názvem „Žhavé novinky“ odhalil, že 73 % z kuchařů z ACF určilo ekologické produkty jako horký gastronomický trend pro rok 2010. Biokáva byla zvolena druhým „nejžhavějším“ trendem mezi teplými nealkoholickými nápoji a bio piva, vína a lihoviny se také umístily mezi trendy v kategorii alkoholických nápojů na příští rok.

ČMSM: Cena mléka v příštích měsících neporoste; může i klesat

Image1.jpg

Cena mléka v příštích měsících nejspíše neporoste. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec, podle nějž se dá čekat i opětovný pád cen této komodity. Největší světový obchodník s mlékem, novozélandská společnost Fonterra, totiž snížila v tomto týdnu ceny sušeného plnotučného mléka na období od března 2010 do září v průměru o více než sedm procent. Výkupní ceny mléka přitom po předchozím rekordním propadu v posledních měsících mírně stoupají, přesto dle farmářů stále nedokážou pokrýt ani jejich výrobní náklady.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info