Mrazivé počasí žene vzhůru cenu komodit

Kromě topných surovin rostou i ceny zemědělských plodin. Celkově by však měl letošní rok být pro komodity horší než loni.

Letošní tuhá zima přeje komoditním investorům. Mrazy, které zasáhly celý svět od Spojených států až po Čínu, totiž na burzách z komoditami ženou vzhůru ceny ropy, topných olejů nebo zemního plynu.

Zvyšují se i ceny zemědělských komodit, protože se čeká horší úroda. A zima má navíc podle meteorologů pokračovat. To může znamenat další růst cen komodit na burzách, ale i akcií firem, které těží ropu nebo plyn. "V USA to vypadá na nejtužší zimu za posledních dvacet pět let. To žene vzhůru poptávku po pohonných hmotách a energiích a ceny na burzách rostou," potvrzuje Timothy Ghriskey z newyorské investiční společnosti Solaris Asset Management.

Jen pro představu, zatímco americký burzovní index Standard & Poors posílil od poloviny prosince o 2,3 procenta, vyrostly akcie plynařských společností za stejnou dobu o dvojnásobek a cenné papíry firem, které ropu a plyn těží, dokonce téměř o deset procent. Ještě více - o téměř patnáct procent - zdražil na komoditních burzách za necelý měsíc topný olej, který používá k vytápění valná část obyvatel na severovýchodě Spojených států.

Ceny ropy se minulý týden dostaly na 14měsíční maximum 83,5 dolaru za barel.

Nejsou to však jenom energie, co teď na komoditních burzách zdražuje. Nahoru vylétly třeba ceny kukuřice a daších zemědělský plodin. V USA je totiž pode amerického ministerstva zemědělství nesklizeno kolem pěti procent produkce obilí, které teď leží pod sněhem.

Chladno je dokonce i na Floridě, kde se teploty pohybují mírně pod nulou. A další sníh se ještě čeká, a proto půjdou nahoru i ceny zemědělských a topných komodit.

V Číně musela být zase kvůli několika sněhovým bouřím přerušena těžba zinku na severu země.

Dokud tak mrazivé počasí vydrží, mohou se investoři, kteří nakupují komoditní futures, "svézt" na růstové vlně. V Česku investování do komodit nabízí několik brokerských firem ať již pomocí certifikátů, nebo nákupem přímo futures.

Celkově by však podle odhadů měl být letošní rok pro komodity horší než ten loňský. "Růst ceny čekáme u sójového komplexu, bavlny a kávy kvůli menšímu zvýšení produkce proti spotřebě. Skeptičtí jsme u průmyslových kovů, protože světové zásoby jsou vysoké. Velké těžební firmy se také chystají obnovit část pozastavené produkce," řekl před časem HN Boris Tomčiak z firmy Colosseum, přes kterou lze do komodit v Česku investovat. Loni řada komodit zdražila i dvojnásobně.

Ropa +15%

82 USD/Barel

Těžařské firmy +9,5%

545,3 bodu v rámci indexu S&P 500

Kukuřice +5,7%

4,19 USD/bušl

Ani Florida neunikla. Zima dělá starosti i floridským pěstitelům citrusů, kteří kvůli ní již zaznamenali ztráty na úrodě (snímek ukazuje rampouchy na pomerančovníku). Foto: Reuters

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info