Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 1. 2010

Produkce medu loni vzrostla, po letech přibylo včelařů

Tuzemská produkce medu loni vzrostla o více než 13 procent na 6891 tun, přestože včelaři během roku předpovídali její snížení. Uvedl to tajemník Českého svazu včelařů (ČSV) Miroslav Peroutka, podle nějž se na růstu produkce projevilo zejména opětovné zvýšení počtu včelstev zdecimovaných předloňskou epidemií nemoci varroáza. V loňském roce po dvaceti letech úbytku poprvé mírně přibylo v zemi chovatelů včel. Počet včelstev meziročně vzrostl přibližně o 36 tisíc na 497 tisíc, je jich přesto stále méně než před epidemií. V roce 2007 bylo v ČR zhruba 520 tisíc včelstev.

Budou lepší výkupní ceny obilí?

Před koncem roku zveřejnila Agrární komora ČR na svých webových stránkách výsledky ankety. Ty organizuje pravidelně a jsou vždy na aktuální téma. Anketa před koncem roku se týkala významné komoditě - obilí. Otázka zněla: Budou v roce 2010 lepší výkupní ceny obilí? Výsledek ankety je následující. Optimistů, kteří věří v obrat cen k lepšímu je 29,17 %.Vedou pesimisté, kteří ve zlepšení cen u obilí nevěří. Těch je 45,33 % a potom byla skupina odpovídajících, kteří nechtěli vše hodit do jednoho pytle a eliminují. Ve svých odpovědích se ztotožnili zhruba s vyjádřením, že ceny se změní, ale jak u které komodity.

Češi patří k největším konzumentům jablek ve světě

Jabloně jsou nejvíce zastoupeným druhem ovoce v Česku, tvoří zhruba polovinu produkčních sadů a rozkládají se na výměře kolemdevíti tisíc hektarů. Jejich plocha za posledních dvacet let poklesla o 20 %. Celková produkce jablek se však, i přes toto snížení ploch, mírně zvýšila. Je to dáno novými technologiemi pěstování a tím i vyššími výnosy. Jabloně se pěstují ve všech ovocnářských regionech Čech, Moravy a Slezska. Česká republika má pro pěstování tohoto ovoce velmi dobré klimatické podmínky. Pro srovnání výměra hrušní dosahuje asi 700 ha, jejich plocha se však v posledních letech zvyšuje.

Stock měl loni nejvyšší odbyt, 28 milionů litrů

Prodej největšího tuzemského výrobce lihovin příznivě ovlivnilo zvýšení spotřební daně. Spotřebitelé upřednostňovali tradiční značky. Stock Plzeň - Božkov, největší výrobce lihovin v ČR, meziročně zvýšil prodej o pět procent na loňských 27,99 milionu litrů lihovin. Jde o dosud nejvyšší odbyt. Likérka tak překonala rekord z roku 2008, kdy činil 27,53 milionu litrů. V pondělí to řekl generální ředitel Stocku Petr Pavlík. Loňské tržby a zisk zatím podnik nezveřejnil. „Finanční krize loni nepochybně ovlivnila celý trh lihovin. Spotřebitelé začali méně utrácet, zejména v gastronomii. Pokud se ale pro nákup rozhodli, upřednostňovali tradiční a osvědčené značky.“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info