Alternativní využití mléčných vláken

Při současných výkupních cenách mléka jsou stále více poptávány alternativní možnosti ztržnění vyprodukovaného syrového mléka. Jedna z možností nyní při šla z Číny, kde se podařilo vyrobit z mléčné bílkoviny kaseinu vlákna a ta dále zpracovat do podoby textilií. Z odstředěného sušeného mléka vzniká mléčné sérum, ze kterého je možné prostřednictvím zvlákňování za mokra vyrobit tkaninu podobnou hedvábí.

Tkanina z mléčného proteinu se vyznačuje celou řadou pozitivních vlastností. Oceňovány jsou především její antibakteriální vlastnosti, kromě toho se tento přírodní produkt leskne jako hedvábí. Vlákna mají vynikající fyzikální vlastnosti: jsou lehká, elastická a dobře vedou vlhkost. Kromě toho není k jejich výrobě potřeba vysoká teplota nebo žádné další chemikálie, takže je šetrná k životnímu prostředí.

Tato alternativní možnost zpracování mléka oslovila jednoho švýcarského zájemce, který by chtěl vlákna z mléčného kaseinu zpracovávat v Evropě a hledá za tímto účelem mlékárenské svazy, které by měly o takovou výrobu zájem.

Více informací je k dispozici na adrese www.tatswitzerland.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info