Namrzlý sníh ohrožuje zvěř

Zvěř, která je ozdobou naší přírody, to nemá v těchto dnech vůbec jednoduché.

Na devadesát lesních a polních honiteb na Uherskohradišťsku zalehla na sklonku minulého týdne sněhová peřina, na jejímž povrchu se v sobotu, v důsledku mrznoucího mrholení, vytvořila v některých regionech dokonce tvrdá ledová krusta.

Proto se příslušníci Hubertova cechu – myslivci vydávali v průběhu víkendu za svými čtyřnohými a dvounohými zákazníky, aby jim přivezli nebo přinesli jadrná a dužnatá krmiva, která v zimě tvoří nezbytný jídelníček lesních a polních restaurací, krmelců a zásypů pro drobnou a spárkatou zvěř. Doplnit krmnou dávku do krmných zařízení se vypravili v sobotu kupříkladu členové mysliveckých sdružení (MS) Lípa Staré Město, Niva Bojkovice, Slovácko Polešovice či Háj Velehrad – Modrá.

„Přestože průběh letošní zimy byl zatím nezvyklý a sněhu napadlo přes dvacet centimetrů až koncem tohoto týdne, o zvěř bylo a je v naší šestisethektarové honitbě dobře postaráno,“ uvedl hospodář MS Háj Velehrad – Modrá Miroslav Mazůrek. Srnčí a černá zvěř, ale ani bažanti a zajíci podle něj rozhodně nebudou v letošní zimě strádat, ani když přirozenou potravu už zasypal sníh a sevřela jej ledová krusta. „Obavy mám z toho, že srnčí zvěř, která se do sněhu boří, se o ledový povrch na něm může poranit na bězích,“ neskrýval starost Mazůrek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info