Subkutánní aplikace antibiotik účinnější

Ve dvou výkrmnách skotu v severním Německu (140 a 100 kusů) testovali v rámci metafylaxe ve skupinách telat injekční aplikaci dávek antibiotika draxxinu (účinná látka tulathromycin) a porovnávali s perorální aplikací tilmicosinu (makrolidová antibiotika) a amoxicillinu (betalaktámová antibiotika) s cílem omezit výskyt často frekventovaných onemocnění dýchacích cest.

Telata, kterým byly dávky antibiotik podávány perorálně dosahovala v průměru nižší finální hmotnosti a to v obou podnicích v porovnání s injekční aplikací tulathromycinu. Výraznější rozdíly byly zejména ve skupině telat s orální aplikací amoxicillinu (141,4 kg) v porovnání se skupinou telat ošetřovaných subkutánně dávkou tulathromycinu (148,1 kg).

Makrolidová antibiotika (tilmicosin a tulathromycin) díky svým alkalickým vlastnostem vykazovaly vyšší intracelulární koncentraci, především v imunitních buňkách krve a plic. Při subkutánní aplikaci makrolidových antibiotik byla prokázána vyšší účinnost v porovnání s orální aplikací. Možná rizika (spolehlivost, účinnost) vznikající při orální aplikaci antibiotik je možné při subkutánní aplikaci minimalizovat.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info