Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 1. 2010

Státní Lesy ČR vycouvaly z dražby pily CE Woodu

O pilu Javořice se státní podnik nebude v dražbě ucházet. Vyvolávací cena je půl miliardy korun. Dražba se uskuteční v pondělí 18. ledna. Státní podnik Lesy ČR se nezúčastní pondělní dražby pily Javořice z majetku lesnické společnosti CE Wood. HN to potvrdil generální ředitel lesů Svatopluk Sýkora. Dražba CE Wood se uskuteční 18. ledna v brněnském kongresovém centru. Státní podnik tak "vycouval" z kontroverzní akce. Loni totiž tisk upozornil na to, že Lesy se už s CE Woodem potají domluvily na tom, že od soukromé firmy její pilu odkoupí, údajně až za 750 milionů korun.

Kontrola balených vod neodhalila závažnější nedostatky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí své kontroly na základě analýzy rizika, to znamená, že se cíleně zaměřuje na riziková místa na trhu s potravinami. Nástrojem k tomu jsou tematické kontroly plánované podle poznatků z minulých kontrolních akcí či aktuálních problémů na trhu. Kromě toho SZPI reaguje i na podněty od partnerských dozorových orgánů, spotřebitelů, médií, ale i spotřebitelských organizací.

Krize českého ovocnářství pokračuje

Výsadba nových ovocných sadů v Česku se loni kvůli hospodářské krizi propadla o 30 procent na 350 hektarů. Byla tak nejnižší za posledních 15 let. Za propadem výsadeb stojí krizí způsobený pád cen ovoce, který ovocnáře donutil k omezení investic. Pokud by pokles výsadeb pokračoval i v dalších letech, hrozila by českému ovocnářství ztráta konkurenceschopnosti na otevřeném evropském trhu, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

ICO: Spotřeba kávy loni navzdory krizi mírně vzrostla

Spotřeba kávy loni navzdory krizi mírně vzrostla. Podle Mezinárodní organizace kávy (ICO) se zvýšila na téměř 132 milionů šedesátikilogramových žoků ze 130 milionů v roce 2008. "Navzdory světové ekonomické krizi, která začala v roce 2008, má spotřeba i nadále rostoucí trend a pravděpodobně zůstane dominantním faktorem v udržení vysoké ceny," uvedl výkonný ředitel ICO Nestor Osorio. Osorio odhaduje, že v letošním pěstitelském roce se sklidí 123,7 milionu žoků kávy. To je sice o 0,3 milionu více, než činila dřívější předpověď, proti loňskému roku je však stále nižší údaj.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info