Elektronické označování skotu v ČR již brzy!

ČSCHMS dlouhodobě usiluje o to, aby bylo legislativně oficiálně umožněno označovat skot elektronickými ušními známkami (EID). Po několika neúspěšných pokusech z minulosti se nyní zdá, že se možná začíná blýskat na lepší časy a že i čeští chovatelé budou moci brzy využít tohoto moderního označovacího prostředku. Ve shodě s ostatními chovatelskými svazy skotu jsme na MZe předložili žádost o novelizaci vyhlášky o označování hospodářských zvířat, která by používání ušní známky s čipem právně ošetřila. Nechceme předjímat, ale zatím se zdá, že náš návrh bude vyslyšen.

Doposud je největší překážkou dalšího využívání elektronické identifikace skutečnost, že EID známky nejsou povoleny českou vyhláškou o označování zvířat a nemohou být tedy akceptovány jako oficiální druhá ušní známka, a tak chovatelé, kteří EID používají, je využívají jako dodatečné, třetí, označení zvířat.

Nařízení Evropské komise č. 911/2004 však na rozdíl od zmíněné české vyhlášky umožňuje větší variabilitu pro druhou ušní známku. Nejsou v něm kladeny velikostní nároky jako pro první ušní známku. Nařízení naopak umožňuje členským státům zvolit pro druhou známku jiný vzor a materiál a EID známka tyto požadavky evropského nařízení plně splňuje.

V zahraničí jsou elektronické ušní známky běžně používány pro identifikaci například v Austrálii, Spojených státech, na Novém Zélandě. V Evropské unii je elektronická identifikace používaná jako druhá ušní známka například v Itálii či Velké Británii. Zde si může chovatel zvolit, zda chce druhou ušní značku klasickou, případně elektronickou. V Dánsku bude od 1.3.2010 povinností značit skot elektronickou ušní známkou.

Věříme, že se Česká republika v brzké době připojí k chovatelsky vyspělým zemím a že i čeští chovatelé budou EID moci využívat v souladu s legislativou jako řádné označování hospodářských zvířat. Novela vyhlášky by tak měla navázat na úspěšný pilotní projekt, který jsme ve spolupráci s firmou Hema realizovali v loňském roce. O dalším vývoji našeho požadavku vás budeme samozřejmě včas informovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info