Ostravský minipivovar představil speciální zimní pivo

Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu včera představil další speciální pivo. Sládek pivovaru tentokrát připravil jedenáctistupňové pšeničné Bílé pivo. "Jde o návrat ke kořenům českého piva," řekl manažer pivovaru Radovan Koudelka.

Uvedl, že do roku 1840, kdy začal v Plzni sládek vařit plzeňské spodně kvašené pivo, se v zemi pilo právě svrchně kvašené pšeničné pivo. "Bílé pivo, které nyní z pšenice vaříme jako jediní na severní Moravě, proto nazýváme také jako staročeské," řekl Radovan Koudelka.

Várka pšeničného sladu a českého chmele prošla dvěma takzvanými rmuty a pak týdenním kvašením za pomoci speciálních belgických kvasnic. Výsledkem je podle manažera pivovaru nápoj, který lehký bílý zákal a mísí v sobě jemnou obilnou chuť s odstíny hořké chmeloviny a zajímavým ovocným aroma.

Minipivovar v Ostravě-Zábřehu patří mezi průkopníky novinek a speciálních piv. O Vánocích nabídl štamgastům čokoládové pivo a ještě předtím přišel na trh jako první český pivovar se speciálním pivem vhodným pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu.

Malé pivovary nejenom na severní Moravě experimentují často, například pivovar ve Štramberku nabízí švestkové pivo, další minipivovary, například v Hukvaldech, pak vaří pivo medové.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info