Míra soběstačnosti německého zemědělství

L P D – Hlavní potravinou – bramborami – jsou němečtí spotřebitelé zásobeni dobře. Domácí zemědělci dokáží vyprodukovat výrazně vyšší množství brambor než se zde spotřebuje. Míra soběstačnosti dosáhla v roce 2008 u této komodity 146 procent. Míra soběstačnosti ve výrobě převýšila 100 procent ještě u cukru (121 %), masa (106 %) a obilovin (102 %). Zejména producentům vepřového masa se v poslední době podařilo získat nová odbytiště ve východní Evropě a v asijském prostoru. Ale i o německé sýry (míra soběstačnosti ve výrobě dosáhla v roce 2008 117 %) je na světových trzích zájem, zatímco výroba másla stačí pokrýt domácí spotřebu pouze z 88 %. Na dovozech je závislý také trh s ovocem a zeleninou především s ohledem na sezónní a povětrnostní výkyvy. Míra soběstačnosti v produkci ovoce se ve sledovaném období pohybovala pouze okolo 20 procent celkové spotřeby obyvatel Německa.

Zatímco míra soběstačnosti u obilovin také v důsledku zemědělskopolitických konsekvencí poklesla a blíží se hranici 100 procent, u masa byl trend opačný. V roce 2006 byla v Německu poprvé překročena hranice 100 %, výrobci vepřového masa ji poprvé překročili v roce 2008 a to o pět procent. Produkce hovězího a telecího masa naproti tomu v období 2003 až 2008 klesala, míra soběstačnosti poklesla ze 126 na 119 procent. Produkce drůbežího masa stačila pokrýt pouze 82 % celkové domácí poptávky, tento segment trhu s masem by měl podle prognóz do budoucna výrazně posílit.

Změny nešly jenom na vrub míry soběstačnosti v produkci zemědělských komodit, ale došlo ke změnám také u jejich průměrné spotřeby na jednoho obyvatele. Spotřeba brambor poklesla ze 67 v roce 2003 na 60,7 kg v roce 2008. Spotřeba zeleniny dosáhla v roce 2008 90,4 kg, což znamenalo mírné zvýšení oproti roku 2003 (84,9 kg), zatímco spotřeba ovoce poklesla ze 76 až 78 kg na 70,6 kilogramů. Doporučení odborníků na výživu konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně tak očividně zůstalo spotřebiteli nevyslyšeno. U spotřeby masa a másla již po několik let nedochází k žádným změnám, zatímco u konzumace sýrů se po výrazném nárůstu v posledním období spotřeba stabilizovala okolo 22,3 kilogramů. Každý druhý až třetí den konzumuje průměrný německý občan jedno vejce a to včetně vajec, která se spotřebují při výrobě pečiva, těstovin a dalších produktů zpracovatelského průmyslu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info