Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 1. 2010

Karlovarské minerální vody dostaly od ÚOHS pokutu pět milionů Kč

Karlovarské minerální vody (KMV) dostaly pokutu od antimonopolního úřadu pět milionů korun za uzavírání nedovolených dohod s distributory o zákazu exportu. ČTK to dnes řekl šéf Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Firma s ÚOHS v této kauze spolupracovala, původně zvažovanou pokutu tak ÚOHS nakonec snížil o polovinu. Dohody s distributory uzavíraly KMV a také jejich dceřiná firma HBSW s distributory v Česku a v zahraničí, zejména na Slovensku, od začátku února 1999 do prosince 2008.

Jatka zejí prázdnotou, vepřů ubývá

Česko je už téměř odkázáno na dovoz vepřového masa. Kvůli zlikvidovaným chovům končí na tuzemských jatkách stále méně prasat. Meziročně jejich počet klesl skoro o pětinu. Vyplývá to z údajů Českého statistického ú­řadu. Počty porážek v České republice klesají každým rokem, ale to, co ukázaly statistiky za uplynulých dvanáct měsíců, bylo minimálně překvapením. Zatímco mezi roky 2007 a 2008 klesly počty porážek vepřů asi o 260 tisíc, mezi roky 2008 a 2009 to byl pokles o více než dvojnásobek. Podle expertů je to obrázek upadajícího zemědělství.

Veselý: Pokud projde senátní návrh, pivovary zlevní pivo

V případě, že by Poslaneckou sněmovnou prošel senátní návrh vrátit spotřební daň u piva na úroveň před jejím novoročním zvýšením, pivovary by s velkou pravděpodobností snížily cenu piva na úroveň před zvyšováním daně. Uvedl to dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. "Pokud k tomu dojde (ke schválení návrhu), pivovary pivo zlevní zpět," uvedl Veselý. Cena nápoje by tak podle něj klesla o čtyři až pět procent.

Pokut stále mírně ubývá

V porovnání s předchozími lety jsou naše zvířata zase o něco zdravější, zachází se s nimi lépe a posun k lepšímu zaznamenáváme i při kontrolách zpracovávání surovin a potravin živočišného původu. O stálém zlepšování svědčí snižující se počet zahájených správních řízení i snižující se počet uložených pokut. V roce 2009 bylo zahájeno celkem 1 277 správních řízení a pokut bylo uloženo na návrh veterinárních orgánů za 13 702 200 korun. V porovnání s předchozími lety to je řádově o statisíce až půl milionu méně (výše uložených pokut se pohybovala nad 14 miliony korun).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info