Souhrn událostí uplynulých dní – 15. - 17. 09. 2008

USA afghánskému zemědělství poskytnou několik set milionů USD

Spojené státy letos na obnovu afghánského zemědělství poskytnou několik set milionů dolarů. Na čtvrtečním setkání s novináři v New Yorku to po dotazu ČTK řekl americký ministr zemědělství Tom Vilsack. Pomoc zemědělcům v Afghánistánu, který je největším světovým producentem opia, je nejdůležitější civilní součástí nové americké strategie v zemi, již na podzim v reakci na posilování pozic povstaleckého hnutí Taliban vyhlásil prezident USA Barack Obama

Počet škol, které budou vařit z biopotravin, stoupne

Výzkum veřejnosti potvrdil výrazný zájem předškolních a školních zařízení a jídelen zavádět nebo rozšiřovat využívání biopotravin ve stravování. Ukazuje se, že ceny za jídla z biosurovin nejsou ve školních jídelnách tak vysoké, jak se očekávalo. Celorepublikový výzkum, který potvrdil zájem škol o zavádění biopotravin do stravování, byl součástí projektu zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení, zaměřeného na podporu produkce biopotravin v České republice. Projekt, který je financovaný z Programu ekologického zemědělství ministerstva zemědělství, byl zahájen na podzim loňského roku a potrvá do podzimu 2011.

Výpalné za státní půdu se vrací

Svaz marginálních oblastí (SMO) upozorňuje, že navrhovaná novela zákona o prodeji státní půdy poškodí české zemědělce. Novela opětovně zavádí absolutní přednost spekulantů s restitučními pohledávkami před zemědělci hospodařícími na prodávané půdě. Svým pojetím se tak návrh zákona vrací ke stavu, kdy zemědělci byli nuceni spekulantům s restitučními pohledávkami platit výpalné, aby si mohli koupit půdu, na které hospodaří. Tento velmi problematický návrh předkládá bývalý předseda zemědělského výboru poslanecké sněmovny Ing. Ladislav Skopal.

Peníze pro veškerý skot

Rok 2009 byl pro producenty mléka nejobtížnějším za poslední dlouhou řadu let. Propad úhrady za mléko byl až nepředstavitelný. Cena za litr mléka kolem 5,80 koruny je cenou představující zhruba 69 procent nákladů a propad tržeb představuje neskutečných zhruba šest miliard korun. Řada chovatelů již od začátku roku poukazovala na nepříznivý trend, který přešel v krizový stav.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info