Reakce na článek "Peníze pro veškerý skot"

V týdeníku Zemědělec se objevil článek s názvem "Peníze pro veškerý skot" ve kterém se autor zcela zjevně snaží v čtenářích navodit pocit, že skupina chovatelů krav bez tržní produkce mléka (KBTPM) a organizace tyto chovatele zastupující je v České republice nepotřebná a nemá v našich podmínkách opodstatnění. Svůj názor se snaží opřít o několik čísel, avšak bez zjevné znalosti celé problematiky, zejména pak sektoru chovu KBTPM.

Jak jinak bychom si měli vyložit tvrzení typu: "Česká republika by s ohledem na 50% zastoupení červeného strakatého skotu pro svou potřebu hovězího masa žádné krávy bez tržní produkce nepotřebovala a na kopcích stejně jako v sousedních alpských zemích by se mohly pást dojné krávy, samozřejmě při podstatně vyšším zatížení VDJ na hektar trvalých travních porostů." Obdobně "odborně" je argumentováno při poukazování na počet chovatelů KBTPM, kdy autor uvádí, že: "Je neuvěřitelné, že tato velmi malá skupina chovatelů skotu vystupovala pouze s obecnými, a tím těžko diskutovatelnými a neobhajitelnými argumenty. Je nepochopitelné, že tato skupina ale dokázala zřejmě s úspěchem lobbovat za své zájmy". Kromě toho, že autor zřejmě zcela záměrně opominul uvést všechny naprosto jasně definované argumenty, které byly z naší strany uvedeny, tak se navíc snaží zcela neprávem označit skupinu chovatelů KBTPM za okrajovou až bezvýznamnou. To, že všechny ostatní podpory (čl. 68, PRV) budou od letošního roku směřovat pouze do dojeného skotu, autor opomněl zmínit raději úplně. Stačí se však podívat na složení žadatelů o dotace a ukáže se skutečný stav věci, kdy jsou to naopak chovatelé dojeného skotu, kteří jsou ve výrazné menšině. Je čas, aby chovatelé dojených plemen skotu (resp. část jejich zástupců) otevřeli oči a po dvaceti letech zjistili, že nejsou sami, kdo v této republice chová skot a kdo se chce vyjadřovat k problematice směřování dotací do sektoru chovu skotu.

Není cílem této reakce napadat chovatelé dojeného skotu, nemůžeme však připustit, aby byla zemědělská veřejnost takto klamně informována a cílně matena. Nejsou to zástupci chovatelů KBTPM, kdo neustále někoho napadá a osočuje - my pouze v druhé vlně reagujeme na manipulativní informace předkládané zástupci některých jiných nevládních organizací.

Závěrem snad jedna rada: pokud je autor přesvědčen, že systém rozdělení dotací mezi přežvýkavce v rámci TOP-UP je výsledkem dobrého lobbingu a nikoliv selským rozumem podpořeným argumenty, nic mu nebrání, aby organizaci, která jeho zájmy nehájí dostatečně, opustil a přešel jinam.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info