Myslivci požadují změnu zákona

Myslivci nejsou spokojeni s novou definicí pytláctví

Myslivci se chtějí obrátit na ministerstvo zemědělství a ministerstvo spravedlnosti s výhradami k novému trestnímu zákonu. Členové Asociace profesionálních myslivců a Mezinárodního sdružení myslivců o nich minulý týden debatovali v areálu České zemědělské univerzity v pražském Suchdole. Špatná je podle myslivců v zákoně definice pytláctví. Nelíbí se jim ani, že cena upytlačené zvěře má být vyměřována pouze podle váhy masa.

Myslivci chtějí vypracovat tabulku a návrh mechanismu, podle kterých by mohli přímo v lese určit hodnotu upytlačené zvěře. Zahrnuty by do ní byly i další aspekty, než pouze cena zvěřiny, zvíře je totiž podle myslivců i "přírodním bohatstvím".

Jde také o pomoc myslivecké stráži, aby věděla, zda se jedná o přestupek, nebo trestný čin. Hranice mezi přestupkem a trestným činem pytláctví je podle nového zákona hodnota nelegálně ulovené zvěře či ryb na úrovni 5000 korun.

Myslivci nejsou spokojeni ani s novou definicí pytláctví. Do Nového roku platilo, že pytlákem je ten, "kdo loví zvěř". Nově ten, kdo "zvěř uloví", tedy svůj čin dokoná. "Už to, že se někdo pohybuje v krajině se zbraní, by mělo být automaticky závažné. Podle nové právní úpravy, jak ji vidí myslivci, si může pytlák vyhledávat zvěř či klidně sedět s prutem u vody, dokud nebude přistižen s ulovenou zvěří či rybami, je prakticky nepostižitelný.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info