Dnešní Rada ministrů zemědělství EU řešila budoucnost SZP i problematiku potravinového řetězce

Ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta ocenil na dnešním jednání Rady ministrů zemědělství a rybářství priority španělského předsednictví, které představila španělská ministryně zemědělství Elena Espinosa. Hlavními úkoly, jsou pro ni budoucí podoba společné zemědělské politiky a konkurenceschopnost evropského zemědělství.

„Výběrem témat navazují Španělé na naše předsednictví. ČR velmi pozitivně vnímá záměry španělského předsednictví pokračovat na téma budoucnost Společné zemědělské politiky, které patřilo k našim prioritám. Musíme spolu s ostatními členskými státy hledat účinné recepty na řešení problémů unijní zemědělské politiky v dlouhodobém horizontu,“ řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Španělský slogan pro oblast zemědělství ”Potraviny a zemědělství: strategický sektor pro Evropu” odkazuje na pozici evropského agropotravinářského průmyslu v EU i ve světě. Španělsko, podobně jako Česká republika, považuje tento sektor za strategický. Jen bezpečné a kvalitní potraviny jsou konkurenceschopné a zároveň vytváří pro tento sektor další pracovní příležitosti. Jako priority do budoucna byly stanoveny udržitelný trh, zlepšení transparentnosti v potravinovém řetězci a podpora konkurenceschopnosti.

V této souvislosti konstatoval ministr Šebesta na dnešním jednání Rady: „ČR vítá předložené iniciativy, ale doporučuje i nadále usilovat o uplatnění dalších podmínek, aby se ve všech zemích EU zlepšila konkurenceschopnost jednotlivých aktérů trhu a transparentnost cen v celém potravinovém řetězci. Především musíme věnovat velkou pozornost férovému jednání se zemědělci, kteří jsou mnohdy v nevýhodě oproti ostatním hráčům trhu.“ A dodal, „je třeba účelně sledovat jak poptávku, tak ceny a postihovat porušování soutěže i v oblasti potravinového řetězce. Proto podporuji vytvoření Komisí navrhovaného monitoringu cen potravin v Evropě a využití získaných informací k dalšímu zlepšení fungování potravinového řetězce. Zachování stabilního zemědělského sektoru a v návaznosti také potravinářského průmyslu musí být naší stálou prioritou,“ uzavřel dnes v Bruselu ministr Šebesta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info