Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 1. 2010

Dnešní Rada ministrů zemědělství EU řešila budoucnost SZP i problematiku potravinového řetězce

Ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta ocenil na dnešním jednání Rady ministrů zemědělství a rybářství priority španělského předsednictví, které představila španělská ministryně zemědělství Elena Espinosa. Hlavními úkoly, jsou pro ni budoucí podoba společné zemědělské politiky a konkurenceschopnost evropského zemědělství. „Výběrem témat navazují Španělé na naše předsednictví. ČR velmi pozitivně vnímá záměry španělského předsednictví pokračovat na téma budoucnost Společné zemědělské politiky, které patřilo k našim prioritám.

EU zjišťuje, zda lze navýšit vývozní kvóty pro producenty cukru

Evropská unie ověřuje, zda lze umožnit producentům cukru v EU překročit povolené limity na vývoz cukru, aniž by porušili platné mezinárodní normy. Eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová Boelová pověřila právníky, aby zjistili, jestli taková možnost existuje. Podle norem Světové obchodní organizace (WTO) mohou unijní producenti cukru vyvézt ročně zhruba 1,3 milionu tun. Objem licence na vývoz však už této výše dosáhl v minulých týdnech.

Lesníci zakázali vstup do části lesů

Státní podnik Lesy České republiky zakázal kvůli hrozbě pádu stromů vstup do části svých lesů na východě Čech. Zřícení větví i celých stromů hrozí kvůli nynější oblevě, kdy sníh na stromech těžkne a tvoří se námraza. Největší riziko je v borových porostech. Podnik veřejnosti doporučuje omezit vstup i do ostatních lesů. Zákaz vstupu se týká lesů ve správě lesních správ Choceň a Rychnov nad Kněžnou. Konkrétně jde o lesy ve správních obvodech obcí Holice v Čechách, Pardubice, Vysoké Mýto a Kostelec nad Orlicí.

Nově schválené dotace na modernizaci zemědělských podniků

Školení pro farmáře zaměřené na 9. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (termín pro přijímání žádostí 23.2.-8.3.2010) Program semináře: „Jak přežít v  konkurenci aneb jak získat dotace a nemuset je vracet“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info