Zdravé kusy skotu infikovány MAP

Také zdravě vypadající kusy skotu v termínu porážky jsou hojně infikovány původcem paratuberkulózy - Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP). To je výsledek studie, která byla provedena v rámci disertační práce na Vysoké veterinární škole v Hannoveru. Ze 150 analyzovaných vzorků tkání poražených kusů skotu ve věku ? 24 měsíců byla u 28,7 % prokázána přítomnost MAP aniž by se u těchto zvířat vyskytovaly očividné změny ve střevním traktu. Analyzovány byly tkáňové vzorky střeva (ileum, jejunum) a mízních uzlin z oblasti střevního traktu (nll. mesenteriales, nll. caecales). Tyto vzorky byly zkoumány bakterioskopicky, histologicky a také z hlediska histologického a imunohistologického zbarvení původce onemocnění MAP.

V jedné části výzkumu byla u 49 z celkového počtu 50 kusů skotu se zjevnými změnami na střevní sliznici prokázána infekce MAP. Zesílení střevní stěny byla nejčastějším makroskopickým nálezem ve střevním traktu těchto zvířat, které bylo pozorováno nejčastěji v oblasti ilea. Prevalence zvířat s makroskopickými změnami na střevní sliznici a infikovaných MAP činila 1,35 % z celkového počtu vizuálně a palpačně vyšetřených kusů skotu.

Autorka této vědecké práce z vysoké prevalence porážených kusů skotu infikovaných MAP vyvodila závěr, že je paratuberkulóza významným infekčním onemocněním v početních stavech skotu v Německu. S ohledem na význam ochrany spotřebitele by podle jejího názoru bylo prospěšné zesílit boj s paratuberkulózou skotu na celém území spolkové republiky.

Původce MAP není odpovědný jenom za klinický obraz paratuberkulózy u přežvýkavců a jiných druhů zvířat. Podle názoru mnoha vědců je také zodpovědný za vznik chronického onemocnění morbus Crohn u lidí. Přítomnost MAP byla již prokázána v mléce, mléčných produktech, mase, zelenině, na různých površích a v pitné vodě.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info