Zajíci byli na vyhynutí, nové vozí zdaleka

Dvaadvacet vyznavačů Hubertova cechu z Mysliveckého sdružení Vyskytná-Rounek hospodaří bezmála na tisícovce hektarů. Na pronajaté honitbě dělají všechno možné i nemožné, aby vrátili do přírody co nejvíc zajíců.

"Zajíci byli u nás ještě nedávno téměř na vyhynutí a konečně se zdá, že stavy se zvedají. Kupujeme je z umělého odchovu ze stanice v Podkrkonoší," přiblížil hospodář mysliveckého sdružení Karel Kolář. Bydlí v Rantířově, odkud to má nejblíž do svého lesního rajonu.

"Počítám, že zajíců máme kolem třiceti kusů. Kupujeme vždycky dva páry. Máme tu postavené malé aklimatizační mikroobory, v nichž si mladí zající musí zvyknout na Vysočinu. Jsou tak citliví na prostředí, že na svobodě by se pustili hned na cestu zpátky do Podkrkonoší. Po delší době si navyknou na zdejší klima a už zůstanou," vysvětlil Karel Kolář.

Myslivci nechávají mladé zajíce v minioboře zavřené pro jistotu dva měsíce.Pro zajíce také postavili krmelec speciální konstrukce, kam se nedostane srnčí zvěř. Ta by "ušáky" připravila o potravu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info