Souhrn událostí uplynulého dne – 19. 1. 2010

Ministři EU chtějí posílit vyjednávací pozici zemědělců

Všechny firmy, které jsou součástí potravinového výrobního řetězce - od farmářů až po prodejce potravin - musí mít stejné právo na přiměřený zisk a Unie musí najít opatření, která to zajistí. V reakci na zprávu Evropské komise, podle níž jsou zemědělci při vyjednávání o cenách znevýhodněni proti velkým potravinářským koncernům, se na tom včera shodli ministři EU. Ministři zemědělství se včera v Bruselu sešli k diskusi nad návrhy, s nimiž vloni na podzim přišla Evropská komise ve snaze zlepšit fungování výrobního řetězce v potravinářském odvětví a posílit smluvní vztahy mezi výrobci a odběrateli.

Sklizeň ovoce klesla, rekord byl u hrušek a švestek

Sklizeň ovoce v sadech českých pěstitelů loni meziročně klesla o tři procenta na 178.090 tun. Hlavním důvodem byla nižší sklizeň jablek. V porovnání s pětiletým průměrem byla celková úroda o více než tři procenta vyšší. Rekordní sklizně loni zaznamenaly hrušky a švestky. Naopak velmi slabá byla úroda broskví. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

I letos proběhne vakcinace proti "BT"

Letos to bude třetí rok, kdy se u nás budou vakcinovat ovce, kozy a skot proti katarální horečce ovcí, neboli proti bluetongue - „BT“. Jelikož ještě není znám dodavatel vakcíny pro rok 2010 (nebylo ukončeno výběrové řízení), zatím probíhá vakcinace proti tomuto onemocnění na základě mimořádných veterinárních opatření, která vydala Státní veterinární správa dne 5. března 2009.

Zdravé kusy skotu infikovány MAP

Také zdravě vypadající kusy skotu v termínu porážky jsou hojně infikovány původcem paratuberkulózy - Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP). To je výsledek studie, která byla provedena v rámci disertační práce na Vysoké veterinární škole v Hannoveru. Ze 150 analyzovaných vzorků tkání poražených kusů skotu ve věku ? 24 měsíců byla u 28,7 % prokázána přítomnost MAP aniž by se u těchto zvířat vyskytovaly očividné změny ve střevním traktu. Analyzovány byly tkáňové vzorky střeva (ileum, jejunum) a mízních uzlin z oblasti střevního traktu (nll. mesenteriales, nll. caecales).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info