Stav australského hovězího

Podle zprávy Rabobank Global Focus o australském hovězím mase, vyjde z globální finanční krize najevo, že populace a nárůst příjmů bude výsledkem v rostoucí poptávky po hovězím mase a dalších masných výrobcích. Zpráva je zaměřena na trendy světového trhu s hovězím masem v Austrálii, Japonsku a ve Spojených státech amerických. Podle analytika Rabobank je vidět slibný nárůst poptávky, ne právě po masných výrobcích, ale po takových komoditách, jakými jsou mléčné výrobky, cukr a obilniny. S omezeným množstvím zemědělské půdy, která je k dispozici, se dá očekávat obnovení poptávky včetně znovunastolení zápasu o plochy, což bylo vidět v zemědělském sektoru po celém světě a směřovalo to ke krizi. Tak se s rostoucí poptávkou a omezeným množstvím dostupné půdy čekalo, že producenti dobytka jak v Austrálii, tak i v zámoří farmáři pocítí potřebu vstupu rostoucích zásob. Tím dojde během očekávaného nárůstu poptávky po hovězím mase. Podle analytiků v krátké době zůstává neznámým faktorem množství srážek a hodnota australského dolaru. Dokonce i s obnovením celosvětové poptávky po hovězím mase, návratu k období sucha nebo stále trvající vysoké hodnoty australského dolaru se současný stav brání nárůstu cen a minimálnímu zisku pro australské producenty. V Japonsku, které je největším vývozním trhem australského hovězího masa, však nezaměstnanost nyní dosahuje rekordní výše. V Japonsku se ani ve druhé polovině roku 2009 neobjevil očekávaný silný sezónní vzestup poptávky po hovězím mase.

Zpráva Rabobank říká, že zatímco klesající poptávka byla ovlivněna průmyslem chovu dobytka ve Spojených státech amerických, ceny obilovin otřásají zažitým stavem od roku 2006 a mají stejný nebo větší dopad. Průmysl výroby dobytka Spojených států amerických byl mimořádně zranitelný vzhledem k nestálém trhu s obilovinami. Chovatelé dobytka a výrobci krmiv ze Spojených států amerických nepřetržitě již třetí rok čelí průměrným ztrátám i při garantování kolísání cen obilí a dalších vstupních nákladů. Po desetiletí pozitivních výnosů se také snížilo průměrné rozpětí zisku u výrobců půlek krav.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info