Malé pivovary prosí politiky: snižte nám daň

Buďto nám politici vytáhnou pomyslný hřebíček z rakve, nebo nám hrozí konec. S takovým apelem znovu vystoupily menší regionální pivovary. Kvůli chybějícím penězům v rozpočtu stát od ledna zvýšil spotřební daň na pivo, což jeden půllitr v hospodě zdražilo o padesátník a jednu korunu.

Ministerstvo financí tím chce získat až jednu miliardu korun. Malé pivovary ale tvrdí: je to pro nás likvidační. Na rozdíl od velkých pivovarů se zahraničním kapitálem nemůžeme zdražení dotovat ze svých zisků. Nezbude nám, než šetřit na zaměstnancích nebo na investicích do zkvalitnění výroby piva.

Výpadky na daních a pojištění v důsledku nuceného propouštění

V krajním případě by postupně přišlo v průběhu roku o práci až deset tisíc lidí z pivovarnictví a přidružených oborů. „Pokud budeme nuceni propouštět, stát stejně žádnou miliardu navíc nezíská. Bude platit na nezaměstnané a dojde i k výpadkům na daních a pojištění,“ řekl Deníku Zdeněk Radil, šéf poslední české pivovarnické skupiny K Brewery. Ta vlastní šest menších regionálních pivovarů: například Svijany, jihlavský Ježek nebo Černá Hora.

Podle něj se lednové zdražení kvůli vyšší dani hned projevilo i v hospodách či restauracích. „Některé hlásí v meziročním srovnání propad spotřeby až o dvacet procent,“ zdůraznil Radil. Už teď je navíc podle něj jasné, že horší čísla za minulý rok vykáže i celé pivovarnické odvětví. Spotřeba piva u nás dlouho byla kolem hranice 160 litrů na hlavu. Za minulý rok podle Radila došlo vlivem krize až k desetiprocentnímu propadu.

Malé pivovary chtějí, aby stát vrátil spotřební daň zpět na původní úroveň, což by pivo mohlo opět zlevnit až o korunu. Částečně jim v tom pomohla část senátorů ODS, ČSSD a TOP 09, kteří takový návrh schválili v horní komoře a poslali jej poslancům. Ti o něm budou hlasovat už na nadcházející schůzi 26. ledna. Malé pivovary odhadují svoje šance „půl na půl“. Ostře proti je ale ministerstvo financí. „V obecné rovině jsme proti jakýmkoliv návrhům, které by prohloubily deficit rozpočtu,“ řekl Deníku mluvčí resortu Ondřej Jakob. Pivovary mimo jiné argumentují i vínem. Z toho se u nás spotřební daň neplatí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info