Zemědělci objevili byznys: stavějí si penziony

V Česku se rozmáhá nový, lukrativní byznys. Podnikatelé stále častěji využívají zemědělské dotace z Bruselu na výstavbu penzionů. Unie jim proplatí až 60 procent nákladů. Mnozí se přitom netají tím, že nové objekty po pěti letech, po které musejí udržet provoz, se ziskem prodají.

Podobné spekulace s unijními penězi, o nichž má deník E15 informace, se nelíbí části zemědělců ani úřadům. Nastavené podmínky čerpání dotací to však dovolují.

„Spekulacím asi není úplně možné zabránit,“ soudí mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. „Bodový systém hodnocení žádostí však zvýhodňuje hospodařící zemědělce. To je jediné, co můžeme udělat,“ dodal.

„Myslím, že tato dotace by měla sloužit hospodařícím zemědělcům. Zlepšuje ekonomickou situaci v době, kdy nemáme jiné příjmy,“ říká soukromý zemědělec David Smetana, který si také za pomoci unijních dotací postavil penzion. Nadále však pracuje v zemědělství, na pětatřiceti hektarech pěstuje zeleninu.

Ministerstvo rozdělí na dotacích podpory turistického ruchu z programu rozvoje venkova každoročně kolem 300 milionů korun. Mezi schválenými projekty nejsou jen penziony budované ze statků, ale také přístavby hotelů, rekonstrukce zámků či bowlingové dráhy. Zájem o dotaci dvojnásobně převyšuje možnosti.

Výstavba penzionů zemědělce láká

Ministerstvo zemědělství již schválilo celkem tři sta žádostí o dotace na podporu turistického ruchu na venkově více než za 830 milionů korun. Zájem však značně převyšuje rozpočet programu. Celkem se od roku 2007, kdy se dotace z programu rozvoje venkova rozdělují, sešlo na ministerstvu 643 žádostí na podporu turistického ruchu téměř za 1,6 miliardy korun.

„Cílem tohoto programu je zvýšit pracovní místa a zlepšit ubytovací kapacity na venkově,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Na dotaci dosáhne každý, kdo chce v obci do dvou tisíc obyvatel postavit ubytovací zařízení do šedesáti lůžek. Nesmí ovšem podnikat v turistickém ruchu déle než dva roky. Podnikání v zemědělství není podmínkou. Zemědělci ale získávají při hodnocení jednotlivých projektů speciální bonusy. Zájemci také mohou o dotaci žádat víckrát nebo mohou kombinovat více dotačních programů.

To je také případ manželů Ševčíkových z jihomoravské Ošenice, kteří přestavěli na penzion rodinný domek. Celková suma za přístavbu několika pokojů se šestnácti lůžky, kuchyní a vnitřním bazénem se vyšplhala na 2,4 milionu korun. Více než polovinu zaplatily dotace z unie. „Čerpali jsme ze dvou programů. V jednom případě jsme dostali dotace na 50 a ve druhém na 60 procent investice,“ říká Jaroslav Ševčík.

Manželé Ševčíkovi v zemědělství nikdy nepodnikali. Svůj penzion nicméně prodávat nehodlají. „Počítáme s ním na důchod,“ vysvětluje Ševčík.

Prodávat nechce ani David Smetana. Soukromý zemědělec má penzion se sedmi pokoji. V současné době pracuje na modernizaci rodinného penzionu, na jaro připravuje vybudování dětského hřiště a rozšíří kapacity ubytování.

„Zájem je o dotace spojené s podporou turistického ruchu opravdu značný,“ potvrzuje Vít Obrdlík z poradenské společnosti Via Vysočina, která pomáhá s čerpáním dotací. Podnikatelé v turismu podle něj nemají k dispozici jen zemědělské dotace, mohou čerpat i ze strukturálních fondů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info