Kuchařky se budou učit vařit z biopotravin

Rakovnická školka je jedna z těch, které se přihlásily do projektu Bioškoly.

Na kurz vaření vyrazí brzy kuchařky ze školky v Průběžné ulici v Rakovníku. Budou se učit vařit z biopotravin. Už tady mají nakoupené biokuchařky, zatím však používají běžné suroviny. Jenže školka se přihlásila do projektu společnosti Country Life Bioškoly, a tak by je brzy měly nahradit opravdové biovýrobky ze středočeských farem.

„Chceme, aby děti jedly kvalitní jídlo. Paní kuchařky pojedou na kurz,“ potvrdila ředitelka mateřské školy Eva Kodešová.

Rakovnická školka je jednou z šestnácti škol a školek ve středních Čechách, které se zapojily. Půl roku se teď budou účastnit různých kurzů vaření, v plánu je i exkurze na biofarmy a schůzky s farmáři. Na konci školního roku pak školy definitivně řeknou, jestli do projektu jdou. „A po prázdninách už by mohly odebírat biopotraviny a vařit z nich,“ řekl mluvčí projektu Karel Merhaut.

Do projektu jsou zapojeni i rodiče školáků a předškoláků, právě oni přece obědy dětem platí. A za ty z biopotravin budou muset připlatit. „Z průzkumu vyplynulo, že 60 procent rodičů je pro to, aby se do škol biopotraviny zaváděly, a je ochotno připlatit deset procent ceny stravného,“ doplnil Merhaut.

„S rodiči jsem mluvila. Zájem o to mají a myslím si, že to nebude až takový cenový rozdíl,“ řekla ředitelka mateřské školy v Rakovníku Eva Kodešová. Náklady nebudou tak vysoké i proto, že školky nebudou muset vařit z biopotravin denně.

„Zadání ministerstva zemědělství je, že alespoň deset procent jídla uvaří z biopotravin,“ doplnil mluvčí projektu Karel Merhaut. Doplnil, že školy, které už z biopotravin vaří, uvádějí většinou zdražení asi o deset procent. „Nejde o to, aby se nakupovaly nejdražší biopotraviny,“ řekl. Naopak při dlouhodobém partnerství s farmáři mohou školy dostávat výrobky za akční ceny. Jeho zkušenost je taková, že rodiče by o kvalitnější potraviny ve školních jídelnách stáli, ale sami iniciativu nevyvolají. Aktivnější jsou v tom podle Merhauta rodiče dětí, které chodí do soukromých škol.

Václava Kunová, lékařka a specialistka na výživu, však vidí základ toho, aby se děti stravovaly správně, někde jinde než v biopotravinách. „Hlavní je změnit návyky dětí. Mělo by se vyřešit, aby jedly to, co mají, třeba aby začaly snídat. To je asi tisíckrát důležitější, než jestli budou jíst biopotraviny,“ poznamenala.

Zdroj: Zuzana Půrová, www.ekolist.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info