Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 1. 2010

Mléko z automatu? 2x dražší než v Tescu, přesto je hit

Naposledy tady lidé stáli před obchodem frontu ještě za socialismu. Dnes se na náměstí ve východomoravském Holešově objeví větší nebo menší každý den. Nevede však ke dveřím krámu, ale k automatu na čerstvé mléko. Z "mlékomatu" se stal rychle hit. "Provozujeme čtyři a další dva máme objednané. Ty ale budou až v únoru. Jak tady začal ten boom, tak výrobce nestíhá vyrábět," popisuje moderní návrat prodeje mléka přímo od krav Martin Bartík, místopředseda Agrodružstva Roštění, kterému automat patří. A právě v tom je trik. Novinka rychle dobývá český venkov i města a ukazuje, že lidé si za čerstvé plnotučné mléko rádi zaplatí víc.

Salámová válka: Češi a Poláci se přou o kabanos, rozhodnout musí Brusel

Protiargumenty české strany nyní posoudí Evropská komise a poté rozhodne, zda uzná polský nárok na registraci vybraných typů uzenin. Češi podali námitky proti polské žádosti o registraci některých uzenin v EU, především pak kabanosu. Novináře o tom v úterý informoval český europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který se podobnými žádostmi dlouhodobě zabývá. "Pokud by Poláci se svými žádostmi uspěli, znamenalo by to, že se polské uzeniny budou pyšnit razítkem kvality a budou tak vyvýšeny nad ty české," uvedl Březina. Polská strana konkrétně požádala o ochranu zaručené tradiční speciality Kabanosy, Kielbasa Mysliwska a Kielbasa jalowcova.

Likérce Jan Becher poklesl kvůli krizi zisk

Firmě Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) poklesl v uplynulém finančním roce kvůli krizi zisk v porovnání s předchozím obdobím o zhruba 26 milionů korun na 226,8 milionu. Výkony firmy, která je součástí nadnárodní skupiny Pernod Ricard, přesáhly 812 milionů korun a meziročně se zvýšily zhruba o 65,4 milionu. Řekla to v úterý mluvčí firmy Eva Kotýnková. Firma počítá finanční rok od července 2008 do června 2009. I přes pokles zisku se podařilo JBKB udržet většinu trhů nejenom v Česku, ale expandovala rovněž do dalších zemí, ať už to byly Ukrajina, Rusko, Maďarsko nebo Německo, vyvážet začala i do Číny.

V Číně se stále objevují mléčné výrobky kontaminované melaminem

Více než rok od vypuknutí skandálu kolem mléka s přimísenou průmyslovou látkou melamin se v Číně stále v obchodech objevují kontaminované mléčné výrobky. Nyní našli zdravotní inspektoři v provincii Kuej-čou mražené mléčné produkty a kartony mléka s toxickým melaminem, které byly vyrobeny počátkem roku 2009. Informovala o tom agentura AP. Zdravotní úřady provincie Kuej-čou nyní prošetřují, proč nebyly závadné produkty z obchodů staženy dříve. V roce 2008 zemřelo šest dětí po požití mléka kontaminovaného melaminem, dalších více než 300.000 onemocnělo.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info